PepsiCo v Q4 snížila zisk kvůli ústupu limonád

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Firma PepsiCo <PEP.N> ve čtvrtek vykázala nižší čtvrtletní zisk, oslabený vyšší sazbou daně a poklesem prodeje sycených nealkoholických...

...nápojů.

Výrobce limonád Pepsi Cola či nápojů pro sportovce Gatorade vykázal za čtvrtý kvartál pokles zisku na 1,26 miliardy dolarů čili 77 centů na akcii z 1,83 miliardy neboli 1,09 dolaru na akcii před rokem.

Po vyloučení nákladů na restrukturalizaci a daňových položek firma vydělala 80 centů na akcii, přesně v souladu s odhady analytiků oslovených firmou Reuters Estimates.

Čisté čtvrtletní tržby stouply na 12,35 miliardy dolarů z 10,57 miliardy před rokem. Analytici čekali 11,54 miliardy.

Pro letošní rok firma očekává výkon v souladu s dlouhodobými cíli: růst prodejů v rozmezí 3 do 5 procent, zvýšení čistých tržeb o 5 až 9 procent a zisk na akcii nejméně 3,72 dolaru.

Minulý měsíc oznámila Pepsi Bottling Group <PBG.N>, největší lahvárna pro nápoje Pepsi, stagnaci prodeje ve Spojených státech a slabší tržby u chlazených nápojů, které se prodávají hlavně v menších obchodech a na benzinových stanicích.

Podle jednoho analytika její výsledky poukazují spíše na slabost ekonomiky, než na krátkodobé nepříznivé faktory, jako je počasí.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK