Evropská komise podpoří český fiskální program

07.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská komise příští týden opatrně přivítá české fiskální plány a čeká, že Praha letos srazí rozpočtový schodek pod limit Evropské unie (EU)....

...Ukázal to návrh zprávy exekutivy EU, jejž agentura Reuters získala ve čtvrtek.

Návrh stanoviska komise k českému programu zemi vyzývá k reformě zdravotnictví a penzijního systému, aby tak zlepšila vyhlídky dlouhodobého růstu. Ty se v krátkodobé perspektivě jeví jako světlé.

Česko pravděpodobně letos splní cíl, podle něhož má snížit rozpočtový deficit pod hranici 3 procent hrubého domácího produktu, jak jej stanovila EU. Skončily by tak disciplinární kroky, jimž Praha kvůli rozpočtu čelí.

"Celkový závěr zní, že program je za podmínky pokračující výdajové střídmosti v souladu s opravou nadměrného schodku v roce 2008," říká dokument, jenž má být schválen příští středu.

Loni dosáhl rozpočtový schodek díky večekaně vysokým příjmům 1,9 procenta HDP namísto plánovaných 3,4 procenta.

Komise se postavila na stranu českých projekcí, podle nichž hospodářství ve střednědobé perspektivě zpomalí růst na 5 procent nebo méně oproti expanzi přes 6 procent zaznamenané v posledních dvou letech.

"Česká republika v minulosti dosahovala dobrých výsledků, ale inflační tlaky zřejmě zesílí kvůli nárůstu nepřímých daní a cen komodit," uvádí dokument EU.

"Rizika zůstávají u dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí s ohledem na stárnoucí populaci a současný model zdravotní péče a penzijní systém."

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK