Euro asi zapíše nejhorší týden k dolaru za 1,5 roku

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v pátek mířilo k nejhoršímu týdennímu propadu vůči dolaru za jedenapůl roku poté, co si prezident Evropské centrální banky Jean-Claude...

...Trichet nechal volný prostor ke snížení úrokových sazeb ještě v letošním roce.

V 10:20 euro kotovalo na 1,4483 dolaru <EUR=>, beze změny oproti závěru čtvrteční seance. Jeho ztráty vůči dolaru za celý týden překročily 2 procenta, a jednotná měna si tak zřejmě zapíše nejhorší týdenní pokles k dolaru od června 2006.

Dolar nepatrně posiloval na 107,62 jenu <JPY=>. Japonská měna oslabovala na 155,89 za euro <EURJPY=>.

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 4,0 procenta, ale Trichet vypustil hrozbu preventivního kroku proti rostoucím cenám a připustil, že nezvykle vysoká nejistota na trzích může poškodit ekonomiku.

Výsledkem byl vzestup dolaru zhruba o 1 procento vůči euru. Podobný zisk americká měna zaznamenala také k libře poté, co Bank of England snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 5,25 procenta a naznačila, že pravděpodobně setrvá u postupného uvolňování měnové politiky.

Dolar si tyto zisky podržel i v pátek, ale investoři se zdráhali tlačit jej výš před víkendovým setkáním finančních představitelů skupiny nejvyspělejších zemí světa (G7) v Tokiu.

"To, čeho jsme byli svědky tento týden, je opravdu úžasné a myslím si, že tu možná máme první náznaky, že mnohaletý vzestup euro/dolaru se asi chýlí ke konci," řekl Teis Knuthsen, šéf devizového výzkumu u Danske Bank v Kodani.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK