Lednová inflace vystřelila kvůli opatřením vlády

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


České spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vyskočily o nečekaně prudkých 3,0 procenta kvůli zvýšení DPH a zavedení poplatků ve zdravotnictví....

...Klesla tak pravděpodobnost případného snížení úrokových sazeb v letošním roce.

Český statistický úřad v pátek oznámil, že meziroční inflace vystřelila na devítileté maximum 7,5 procenta. Koruna reagovala růstem na čerstvý rekord 25,530 za euro <EURCZK=> z úrovně 25,710 před údaji.

Trh očekával meziměsíční růst cen o 1,9 procenta a meziroční vzestup o 6,2 procenta.

Statistický úřad uvedl, že téměř veškerý nárůst lednové inflace - 2,9 procentního bodu - lze přisoudit vlivu administrativních opatření.

"Inflace v takovéto výši překvapila pravděpodobně i Českou národní banku a možná se změní i její postoj k měnové politice," řekl David Marek, hlavní ekonom ze společnosti Patria Finance.

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 3,75 procenta, uvedla však, že příští krok může jít kterýmkoli směrem [ID:nVOD760646].

Banka však v rámci prognózy poprvé zveřejnila implikovanou trajektorii sazeb, naznačující jejich pokles ještě v letošním roce. To poslalo níž korunu i sazby peněžního trhu.

Páteční údaje tento vývoj zvrátily. "Poskočili jsme o 6 bodů výš na krátkém konci (výnosové křivky), ale odpovídá to tomu pohybu v inflaci," řekl Dalimil Vyškovský, obchodník na peněžním trhu z Komerční banky.

(Další komentáře a podrobnosti naleznete na [ID:nVOD828687], složení spotřebitelského koše na [ID:nKRU827945].)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK