Ukrajinská plynár.firma popírá dluhy vůči Gazpromu

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ukrajinská státní plynárenská a ropná společnost Naftogaz v pátek uvedla, že nemá žádné dluhy vůči ruské firmě Gazprom <GAZP.MM>, a...

...přislíbila, že zajistí nepřerušený tranzit ruského plynu k evropským odběratelům.

"Naftogaz Ukrainy nemá žádné dluhy vůči Gazpromu... Naftogaz splní své povinnosti ke Gazpromu a RosUkrEněrgu tím, že zajistí tranzit celého objemu dodávek do evropských zemí," uvedla firma.

Naftogaz také uvedl, že jakékoli zmínky o dluhu 500 milionů dolarů by měly směřovat na RosUkrEněrgo, prostředníka, jenž dohlíží na dodávky dovezeného plynu na Ukrajinu.

Gazprom ve čtvrtek oznámil, že celková dlužná částka dosáhla 1,5 miliardy dolarů, a pohrozil, že pokud nebudou nedoplatky uhrazeny, přeruší od pondělí dodávky [ID:nKRU825565].

Naftogaz dále oznámil, že minulý měsíc obdržel 4,72 miliardy metrů krychlových plynu namísto plánovaných 4,85 miliardy. Ukrajina by letos měla prostřednictvím firmy RosUkrEněrgo dostat celkem 58 miliard metrů krychlových plynu včetně 55 miliard z bývalých sovětských republik ve střední Asii.

"Teprve až budou uspokojeny potřeby ukrajinských spotřebitelů, bude mít RosUkrEněrgo právo vyvézt do Evropy zbylé 3 miliardy metrů krychlových plynu," uvedla firma.

Téměř polovina tohoto objemu již byla vyvezena, dodal Naftogaz.

[KYJEV/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK