VERZE 2-Růst slovenského průmyslu zpomalily auta a stroje

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků,...

...souvislosti)

Růst slovenské průmyslové produkce v prosinci zpomalil, když klíčové sektory strojírenství a automobilek vyráběly méně, než se čekalo. Analytici však uvedli, že produkce v příštích měsících opět nabere tempo.

Průmyslová výroba v prosinci meziročně stoupla o 6,4 procenta po růstu o 13,2 procenta za listopad, uvedl v pátek statistický úřad. Analytici čekali podle mediánu odhadů její růst o 13,2 procenta.

Za loňský rok průmysl stoupl meziročně o 12,8 procenta ve srovnání s růstem o 10,0 procenta v roce 2006.

Zpracovatelský sektor, jenž má v indexu největší váhu, vykázal meziroční vzestup o 8,2 procenta, nejslabší od srpna. V listopadu tento sektor meziročně vzrostl o 16,1 procenta.

"Automobilová výroba přinesla zklamání, možná bylo méně pracovních dní... plus strojírenská výroba. Tohle byly dva hlavní sektory, jež se podílely na tomto zklamání," řekl analytik Tatra banky Juraj Valachy.

Výroba v automobilovém sektoru, soustředěného kolem provozů firem Volkswagen <VOWG.DE>, PSA Peugeot Citroën <PEUP.PA> a Kia Motors <000270.KS>, vzrostla meziročně o 17,5 procenta po skoku o 40,5 procenta v listopadu.

Analytik ING Bank Eduard Hagara řekl, že prosincové zpomalení výroby představuje pouze sezonní jev a růst by se měl v příštích měsících vrátit na vyšší úroveň s očekávaným navýšením objemu produkce klíčových firem.

V oddělené zprávě statistický úřad oznámil, že reálné mzdy v průmyslu v prosinci meziročně klesly o 0,6 procenta po růstu o 1,6 procenta v listopadu.

"Ve chvíli, kdy se kvůli plánovanému vstupu do eurozóny pozorně sledují inflační tlaky, to hraje ve prospěch inflace, neboť to ukazuje, že inflační tlaky by neměly stoupat," řekl Valachy.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK