VERZE 2-Inflace vystřelila na 9leté maximum kvůli reformám

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentář ekonoma a ČSÚ,...

...podrobnosti)

Česká meziroční inflace v lednu vystřelila na devítileté maximum kvůli zvýšení základní sazby DPH a zavedení poplatků ve zdravotnictví. Zpráva poslala korunu na čerstvý rekord vůči euru, neboť klesla pravděpodobnost případného snížení úrokových sazeb v letošním roce.

Český statistický úřad v pátek oznámil, že spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vyskočily o 3,0 procenta, což katapultovalo meziroční růst cen na 7,5 procenta, nejvyšší úroveň od listopadu 1998.

Trh očekával meziměsíční růst cen pouze o 1,9 procenta a meziroční vzestup o 6,2 procenta.

"Pokud západní Evropa nevstoupí do recese a ECB nezahájí cyklus uvolňování politiky, pak je snižování úrokových sazeb v České republice - vyjádřené na včerejší tiskové konferenci centrální banky - velmi nepravděpodobné," uvedl ekonom Miroslav Plojhar z JP Morgan.

Koruna po zveřejnění údajů vyskočila o 0,7 procenta na historické maximum 25,530 za euro <EURCZK=>, než ustoupila zpět na úroveň kolem 25,660.

Inflace je na vzestupu v celé střední Evropě, kde na zvyšování cen tlačí rychlý ekonomický růst v kombinaci s celosvětovým vzestupem cen komodit.

Statistický úřad nicméně uvedl, že téměř veškerý nárůst lednové inflace - 2,9 procentního bodu - lze přisoudit vlivu administrativních opatření.

"Kdyby nebylo zvýšení DPH a spotřebitelský koš vyloučil položky s regulovanými cenami, byla by meziroční inflace 2,8 až 3,0 procenta," řekl Jiří Mrázek, šéf oddělení statistiky cen v ČSÚ.

V rámci reformního balíčku vlády na začátku ledna stoupla základní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na 9 procent z předchozích 5 procent a byl zaveden poplatek 30 korun za návštěvu u lékaře. Došlo také k částečné deregulaci nájmů.

Vláda chce postupně ořezat schodek státního rozpočtu, který je pro letošní rok plánován na 2,95 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

NÍZKÉ ŠANCE NA NIŽŠÍ SAZBY

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 3,75 procenta, uvedla však, že příští krok může jít kterýmkoli směrem [ID:nVOD760646].

Banka očekává, že do poloviny příštího roku, jakmile se vytratí jednorázové cenové skoky, inflace klesne na 2,4 procenta, pod cíl ČNB na úrovni 3 procent.

Centrální banka navíc nebere v úvahu primární dopady cenových šoků na inflaci, jako jsou administrativní zvýšení cen.

Banka také poprvé zveřejnila v rámci prognózy implikovanou trajektorii mezibankovních sazeb, která naznačila uvolnění sazeb ještě v letošním roce. To poslalo níž korunu i sazby peněžního trhu.

Páteční údaje tento vývoj zvrátily. "Poskočili jsme o 6 bodů výš na krátkém konci (výnosové křivky), ale odpovídá to tomu pohybu v inflaci," řekl Dalimil Vyškovský, obchodník na peněžním trhu z Komerční banky.

(Další komentáře a podrobnosti naleznete na [ID:nVOD828687], složení spotřebitelského koše na [ID:nKRU827945].)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK