Wall St znovu klesne v obavách z recese; MBIA padá

08.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v pátek před zahájením seance klesaly v obavách o ekonomické vyhlídky Spojených států poté, co představitelka tamní...

...centrální banky řekla, že recese může být nevyhnutelná.

Trh neopouštěly ani obavy o dluhopisové pojišťovny poté, co agentura Moody's snížila svůj rating "AAA" firmě XL Capital Assurance, divizi skupiny Security Capital Assurance <SCA.N>.

Akcie MBIA <MBI.N>, největšího světového pojišťovatele dluhopisů, sklouzly před otevřením trhu o 11 procent. Společnost ve čtvrtek prodala akcie za 1 miliardu dolarů, aby navýšila kapitál.

Prezidentka sanfranciské federální rezervní banky (Fed) Janet Yellenová v projevu v Honolulu naznačila ochotu k dalšímu snižování úrokových sazeb, ale současně řekla, že si není jistá, zda se lze letos vyhnout recesi.

Akcie ve čtvrtek přerušily třídenní sérii ztrát, avšak podle některých analytiků příliš podléhají psychologickým faktorům.

"Pokaždé, když se pokusíme zotavit, vystoupí jeden z těch zástupců Fedu, otevře si pusu a ubere trhu páru. Kéž by všichni raději zůstali zticha!" řekl Paul Mendelsohn, hlavní investiční stratég společnosti Windham Financial Services.

"Jestli něco způsobí tuhle recesi, je to psychologie. Nechcete se přece topit v negativní psychologii. Lidé chtějí nějaký zdroj jistoty."

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:20 SEČ klesaly o 9,4 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 7,25 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK