Gazprom jedná s Naftogazem, hrozí omezením dodávek

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ruská a ukrajinská státní plynárenská firma spolu začnou v pondělí jednat ve snaze na poslední chvíli urovnat spor o nedoplatky, jenž by mohl v...

...úterý vyústit ve snížení objemu dodávek ruského plynu na Ukrajinu.

Ruský Gazprom <GAZP.MM> pohrozil, že od 8:00 v úterý omezí dodávky, pokud Ukrajina neuhradí dluh 1,5 miliardy dolarů za dříve obdržený plyn. Kyjev činí za dluh odpovědné prostředníky na ruské straně.

Plyn z Ruska, jenž je veden především přes ukrajinské území, pokrývá čtvrtinu evropské spotřeby a trhy pozorně sledují roztržky mezi Moskvou a Kyjevem poté, co cenová pře v zimě roku 2006 nečekaně narušila dodávky.

Ukrajina i Rusko ujistily Evropu, že tok plynu na Západ nebude narušen.

Šéf ukrajinské státní energetické firmy Naftogaz Oleh Dubyna se v pondělí odpoledne sejde s vedením Gazpromu, uvedl činitel z prostředí ruské energetiky.

Poslední šancí na odvrácení poklesu dodávek by mohla být úterní návštěva ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka v Moskvě. Juščenko dal v pátek ukrajinské premiérce Julii Tymošenkové na urovnání sporu tři dny.

Prozápadně orientovaná předsedkyně vlády Tymošenková vyzvala Moskvu, aby opustila nákladné zprostředkovatele a podepsala přímou dohodu o dodávkách plynu mezi Gazpromem a Naftogazem.

Gazprom oznámil, že sníží pouze dodávky ruského plynu a plyn ze Střední Asie ponechá bez zásahu.

Plyn z ruských nalezišť ovšem činí pouze malou část dodávek Gazpromu pro Ukrajinu. Gazprom uvedl, že jeho podíl v lednu stoupl, ale firma neposkytuje podrobnější údaje.

[MOSKVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK