VERZE 2-Slovenský CPI na 13měs maximu, euro asi neohroženo

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává souvislosti, komentáře...

...analytika)

Slovenská inflace v lednu zrychlila na 13měsíční maximum kvůli vysokým cenám v odvětvích potravin a podniků veřejných služeb, ukázaly pondělní údaje, podle analytiků by však země měla splnit inflační kritérium pro přijetí eura.

Meziroční růst spotřebitelských cen počítaný podle národní metodologie (CPI) v lednu dosáhl 3,8 procenta po zvýšení o 3,4 procenta v předchozím měsíci, oznámil Slovenský statistický úřad. Analytici podle mediánu odhadů očekávali, že inflace setrvá na prosincové úrovni.

Meziměsíčně ceny rostly o 1,3 procenta, zatímco analytici čekali zvýšení pouze o 0,9 procenta.

Slovenská centrální banka se ovšem v rámci plánu na přijetí eura v roce 2009 řídí inflací měřenou indexem spotřebitelských cen harmonizovaným podle kritérií EU (HICP).

Analytici uvedli, že vzhledem k odlišné struktuře HICP by toto měřítko inflace za leden mělo být nižší. Statistický úřad zveřejní údaje o lednové harmonizované inflaci 29.února.

Dvanáctiměsíční klouzavá míra inflace uchazeče o euro nesmí překročit o více než 1,5 procentního bodu průměr tří nejnižších měr inflace v Evropské unii, aby se země mohla kvalifikovat pro členství v eurozóně. Každá uchazečská země ovšem také musí dokázat, že dokáže udržet inflaci dlouhodobě na nízké úrovni.

Analytik Eduard Hagara z ING Bank v Bratislavě řekl, že Slovensko by mělo i přes zrychlování růstu cen splnit s velkou rezervou nominální inflační kritérium pro přijetí eura.

"Slovensko by nemělo mít problémy se splněním nominálního maastrichtského kritéria v březnu 2008," řekl Hagara.

"Domníváme se nicméně, že centrální banka si zachová protiinflační rétoriku, neboť inflace roste a skutečný meziroční HICP, nikoli 12měsíční míra inflace, by se již v březnu mohl dostat nad maastrichtskou referenční míru," uvedl.

Národní banka Slovenska (NBS) v lednu ponechala podeváté v řadě hlavní dvoutýdenní repo sazbu beze změny na 4,25 procenta.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK