ING prý odepíše miliardy eur, její akcie prudce oslabují

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 12. února (ČTK) - Nizozemský finanční ústav ING, který působí i v České republice, se údajně chystá odepsat špatné investice v řádu několika miliard eur. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na obchodníky. Akcie banky v důsledku spekulací prudce klesají a během dopoledne ztrácely přes šest procent.

"Spekuluje se, že v ING jsou na odpis investice za šest až osm miliard eur," citoval Reuters jednoho z obchodníků. Zhruba totéž ale říkají i další obchodníci, podle nichž banka doplatila na investice na realitním trhu v USA.

Sama ING spekulace odmítla komentovat, její mluvčí pouze řekla, že banka si je vědoma povinnosti informovat trh o všech zásadních skutečnostech. ING 20. února zveřejní výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí i za celý loňský rok.

Akcie ING jsou zařazeny v bázi panevropského indexu FTSEurofirst 300, kde byly dopoledne emisí s největším procentním propadem kurzu. Později se ale propad zmírnil a ING ztrácela necelá tři procenta hodnoty. Samotný index dopoledne vykazoval minimální změny.

Když ING zveřejnila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí, potenciálně v ohrožení měla aktiva za zhruba 3,1 miliardy eur. Většinou to byly úvěry, které byly kryty hypotečními zástavními listy nižší kvality. Kvalitnějších úvěrů s ratingem Alt-A měla za 26,9 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK