PRŮZKUM-Zentiva zřejmě zvedla ve 4.kvartále tržby o 28 pct

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Tržby farmaceutické firmy Zentiva <ZNTVsp.PR> zřejmě ve čtvrtém kvartále stouply o 28 procent zejména díky akvizici turecké firmy...

...Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals, ukázal v úterý průzkum Reuters.

Meziročně však čekají analytici nárůst pouze o 17 procent, což by znamenalo, že firma mírně zaostala za vlastní prognózou ve výši 20 procent, již zveřejnila v listopadu spolu s výsledky za devět měsíců.

Devět oslovených analytiků v průměru předpovědělo, že Zentiva vykáže za čtvrté čtvrtletí tržby 5,29 miliardy korun proti výsledku 4,13 miliardy za stejné období roku 2006.

Zentiva oznámí čtvrtletní tržby ve čtvrtek, kompletní finanční ukazatele uvolní 10.března.

K rychlejšímu růstu ve čtvrtém kvartále přispělo tradičně silné předvánoční období na českém trhu, zvýrazněné rovněž předzásobením léky kvůli poplatkům za recept zavedeným od nového roku, uvedli analytici.

Ekonomové počítají také s částečným oživením v Rumunsku, na druhém nejvýznamnějším trhu Zentivy, kde výrobce generik loni čelil potížím s distributory léků a vykázal masivní odpisy.

Tureckou akvizici Eczacibaşi konsoliduje Zentiva ve výsledcích od 20.července. Na srovnatelné bázi bez započtení turecké dcery firma předpovídá meziroční stagnaci tržeb.

Zentiva v předchozích dvou čtvrtletích překvapila analytiky varováním, že výsledky nesplní odhady kvůli nižším tržbám a jednorázovým nákladům v Rumunsku i erozi cen v Česku.

Akcie Zentivy za posledních 12 měsíců spadly o 27 procent, zatímco index pražské burzy PX <.PX> klesl o 10 procent. ----------------------------------------------------------------

ODHADY TRŽEB V MLD KČ ----------------------------------------------------------------

Průměr Medián Rozpětí 2006 Q4/07 5,29 5,40 4,93- 5,66 4,13 2007 16,42 16,49 16,08-16,79 14,00 ----------------------------------------------------------------

Pozn.: Průzkumu se zúčastnily následující finanční domy: Atlantik finanční trhy, BH Securities, Credit Suisse, Cyrrus, JP Morgan, ING Wholesale Banking, KBC/Patria Finance, UBS, Wood&Company. ----------------------------------------------------------------

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK