Euro stabilní, výhled poklesu sazeb ECB se nemění

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v úterý stagnovalo poblíž minim k dolaru z minulého týdne, když zpráva o zlepšení sentimentu německých investorů nedokázala příliš změnit...

...názor, že se ECB v příštích měsících chystá snížit úrokové sazby.

Ve 13:00 euro nepatrně posilovalo na 1,4533 dolaru <EUR=>, méně než 1 cent od dvoutýdenního dna z minulého čtvrtka. Euro zároveň rostlo o 0,2 procenta na 155,62 jenu <EURJPY=>. Dolar stoupal o 0,1 procenta na 107,07 jenu <JPY=>.

Německý index očekávání investorů ZEW v únoru nečekaně stoupl na minus 39,5 bodu z lednového 15letého minima minus 41,6 bodu, uvedl mannheimský ekonomický institut. Trh očekával, že index dále klesne až na minus 45 bodů.

Ukazatel současných podmínek však vyšel na 33,7 bodu, hluboko pod 50,8 bodu předpovídaných trhem, což naznačuje, že investory stále znervózňuje výkon ekonomiky.

Po slabých datech ze sektoru služeb v eurozóně z minulého týdne a vyjádřeních Evropské centrální banky (ECB), jež si trh vyložil jako zmírnění protiinflačního postoje, investoři započítávají více než trojí uvolnění měnové politiky do konce roku.

"Přišla významná změna v jazyce (prezidenta ECB Jeana-Claudea Tricheta) a trh se teď soustředí na rizika při spodní straně," řekl Riccardo Barbieri, šéf devizové a sazbové strategie pro Evropu v Bank of America.

"Firmám zjevně dělá stále větší starosti, jak dopad potíží ve finančním sektoru a úvěrová krize ovlivní reálnou ekonomiku."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK