Rusko dosáhlo s Ukrajinou dohody o dluhu za zemní plyn

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 12. února (ČTK) - Rusko s Ukrajinou vyřešilo spor o dluh za zemní plyn a Ukrajina začne splácet dlužnou částku 1,5 miliardy dolarů (26,6 miliardy Kč) v příštích dnech. Řekli to po dnešní schůzce v Moskvě ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Viktor Juščenko. Ruský vývozce zemního plynu Gazprom hrozil, že sníží Ukrajině dodávky, pokud se do dnešního odpoledne obě strany nedohodnou na splacení ukrajinského dluhu.

"Slyšeli jsme od našich partnerů, že splácení dluhu začne v krátké době," řekl Putin a dodal, že Moskva přijala ukrajinské návrhy ohledně splátek. Juščenko dosažení dohody potvrdil.

Bez dohody hrozilo, že dodávky plynu na Ukrajinu klesnou, což by mohlo dopadnout i na vývoz ruského plynu do střední a západní Evropy. Gazprom v pondělí prohlásil, že dnes od 16:00 SEČ začne v případě nedosažení dohody o dluhu omezovat Ukrajině dodávky o 25 procent, tedy o celý objem ruského plynu. Zbylé tři čtvrtiny svého dovozu plynu přes plynovody Gazpromu kupuje Ukrajina od Turkmenistánu.

Spor pozorně sledují evropské země, které se obávají výpadku dodávek plynu do Evropy. Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporu o ceny v lednu 2006 a následkem toho byly přerušeny i dodávky do Evropy. Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě a v České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK