Pražská burza posílila, nejhorší má za sebou, míní analytici

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Pražská burza v závěru dnešního obchodování dále posílila a umazávala své předchozí ztráty. Hlavní index PX proti pondělnímu závěru posílil o 2,06 procenta a uzavřel na 1524 bodech, vyplývá z výsledků burzy. Dařilo zejména akciím Erste Bank a tuzemské farmaceutické jedničky Zentiva, která ve čtvrtek oznámí loňské tržby.

Analytiky odhadovaný růst tržeb o zhruba 16 procent na 16,3 miliardy posunul akcie firmy o 4,73 procenta na 952,50 koruny, akcie Erste Bank posílily o 3,81 procenta na 926 korun.

Dařilo se i ostatním titulům. Výjimkou byly pouze tabáková Philip Morris a pojišťovací koncernu VIG.

Analytici naznačovali, že po ztrátách od začátku roku je situace již vcelku znormalizovaná. "Abychom mohli tvrdit, že je zcela normální, musely by být mnohem vetší obchodované objemy akcií - zatím jsou ještě investoři mimořádně opatrní. Přesto se domníváme, že dnes již zřejmě můžeme tvrdit, že dno krize je za námi," uvedla ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

Burza v Praze následovala ostatní trhy v západní Evropě a v Americe, které dostaly vzpruhu v podobě prohlášení amerického miliardáře Warrena Buffetta. Ten nabídl pomoc třem předním pojišťovatelům dluhopisů, kterým hrozí těžké problémy v důsledku krize amerického hypotečního trhu. Akcie v Evropě poté zrychlily růst, vzestup se čeká i na amerických burzách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK