Evropské akcie díky Buffettovi vzrostly o víc než tři pct

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. února (ČTK) - Akciové trhy v západní Evropě výrazně oživily a jejich hlavní index vystoupil o více než tři procenta. Evropské trhy odpoledne silně povzbudil návrh amerického finančníka Warrena Buffetta převzít závazky za dluhopisy pojištěné ohroženými pojišťovnami dluhopisů. Tento krok zmírnil obavy trhů z prohlubování globální úvěrové krize.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 3,2 procenta na 1332 bodů. Zaznamenal tak nejvýraznější nárůst od 22. ledna.

Buffet nabídl třem předním americkým pojišťovnám dluhopisů převzít záruky za municipální dluhopisy v objemu 800 miliard dolarů. Tento krok uklidnil finanční trhy, znepokojené možnými degradacemi ratingů těchto firem a prohloubením nynější krize úvěrových trhů.

Dow Jonesův index uprostřed dnešního obchodování na newyorské burze díky tomu získával 1,6 procenta. Také pražská burza v závěru dnešního obchodování posílila a její hlavní index PX proti pondělnímu závěru posílil o 2,06 procenta.

Pojišťovnám dluhopisů hrozí kvůli ztrátám z hypoteční krize zhoršování ratingů, které by přimělo investory prodávat dluhopisy měst a obcí v hodnotě mnoha miliard dolarů. To by výrazně prohloubilo nynější krizi amerického i světového úvěrového trhu.

V Evropě Buffettův návrh podpořil zejména akcie finančního sektoru. Akcie britské banky HSBC stouply o 3,4 procenta; banky Unicredit a Barclays získaly přes pět procent.

Ke konci obchodování přispěl k růstu akciového trhu i nový plán amerických hypotečních bank pomoci vlastníkům domů odvrátit hrozící vlnu zabavování jejich nemovitostí kvůli neschopnosti splácet dluh. Nový projekt podpořila i americká vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK