Situace a trendy na trhu automobilů a jejich financování

13.02.2008 | , GE Money Auto
Tiskové zprávy


Podle údajů GE Money Auto se růst mezd projevuje i ve větším zájmu o nákup aut a jejich financování.

Počet automobilů se v ČR neustále zvyšuje

  •  K 31. prosinci 2007 bylo v ČR registrováno celkem 4,7 milionu osobních a lehkých užitkových automobilů, což je meziročně o 5 % více. Jedno auto tak v ČR připadá 2,2 obyvatele. Pro srovnání, v roce 2002 připadal v USA jeden vůz na 1,1 obyvatele, naproti tomu v Číně na 250 obyvatel.
  •  V roce 2007 bylo v ČR nově registrováno 418 tisíc automobilů, z čehož 345 tisíc bylo osobních automobilů a 73 tisíc lehkých užitkových vozidel.
  •  V roce 2007 bylo 52 % nových a 34 % ojetých vozů nakoupeno na úvěr či leasing.  Dá se předpokládat, že penetrace finančních služeb zůstane v roce 2008 v ČR zhruba stejná jako loni.

Češi si kupují více nových automobilů, ale i ojetých z dovozu

  •  V roce 2007 bylo v ČR nově registrováno 195 tisíc nových automobilů, což je o 12 % více než před rokem. Zároveň však roste dovoz ojetých vozů ze zahraničí, kterých bylo v roce 2007 nově registrováno 223 tisíc, tedy o 17 % více než v roce 2006. Stále platí, že nové vozy kupují především firmy, ojeté pak zejména občané.
  •  Dovážená ojetá auta ze zahraničí jsou charakteristická vysokým stářím – dvě čtvrtiny jsou starší 5 let, přičemž téměř třetina má za sebou dokonce již 10letou historii. Do ČR jsou tyto vozy importovány individuálně a díky tomuto faktu i jejich nízké ceně jsou buď financovány zcela v hotovosti, nebo prostřednictvím klasických bankovních úvěrů.
  •  Díky zmíněným trendům je tak ČR stále zemí s poměrně starým vozovým parkem, neboť průměrné stáří osobních automobilů činí 13 let a průměrný rok výroby je 1994. Situaci však trochu vylepšují lehká užitková vozidla, u kterých je průměrné stáří 6 let a průměrný rok výroby 2001.

Ojetá auta se pořizují na úvěr, nová na leasing

  •  Výsledky GE Money Auto naznačují, že stále více roste zájem o financování aut prostřednictvím úvěrů. Ojetá auta jsou přitom téměř výhradně pořizována na úvěr (92 % v roce 2007). U nových vozů však pořád ještě dominuje leasing (62 % v roce 2007), který využívají z daňových důvodů zejména firmy.
  •  Lidé dávají při koupi auta přednost úvěrům před leasingem z několika důvodů: jsou ihned vlastníkem vozu a  u ojetého automobilu nemusí platit havarijní pojištění.
  •  Obecně lze tedy říci, že úvěr je výhodnější pro občany a leasing pro podnikatele.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy