Japonské akcie dnes posílily

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. února (ČTK) - Japonské akcie dnes rostly, koncem obchodování však velkou část předchozích zisků smazaly. Investoři se nechtěli pouštět do nových obchodů, protože čekají na důležité statistické údaje z Japonska a Spojených států. Velké banky, jako Mitsubishi UFJ Financial Group, klesaly. Jejich ztráty však vyrovnal růst vývozců v čele s Canonem. Index Nikkei si dnes připsal 46,34 bodu, tedy 0,4 procenta, a skončil na 13.068,30 bodu.

Japonský trh zahájil dnešní seanci růstem díky posílení indexů v USA. Odpoledne však investoři začali akcie prodávat. K obezřetnosti je vedou obavy, jaký bude mít pokles americké ekonomiky vliv na Japonsko, což by mohly naznačit již čtvrteční údaje o vývoji hrubého domácího produktu v Japonsku za čtvrté čtvrtletí.

Dolar dnes v Asii před zveřejněním údajů o maloobchodním obratu v USA oslaboval. Většina analytiků se obává, že údaje naznačí další zpomalování ekonomiky. Japonský jen naopak posiloval. Pomohlo mu, že tokijské akcie smazaly část předchozích zisků, což omezilo poptávku po rizikovém majetku a zvýšilo zájem o měny s nižšími úrokovými sazbami.

v závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 107,05 JPY, vůči euru však posílil o 0,1 procenta na 1,4570 USD. Euro k jenu oslabilo také o 0,1 procenta na 156,25 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK