ÚS ponechal v platnosti způsob výpočtu náhrad důlních škod

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. února (ČTK) - Současná praxe při určování výše náhrady škod způsobených vlastníkům nemovitostí důlní činností v těžebních oblastech není protiústavní, a zůstává v platnosti. Ústavní soud zamítl návrh pravicových senátorů na zrušení části horního zákona. Senátoři se domnívali, že současné znění zákona je nesystémové a porušuje princip rovnosti. Podle ústavních soudců je norma v pořádku. Soud nyní čte zdůvodnění verdiktu.

Sporné ustanovení se týká poškozených nemovitostí ve stálých dobývacích prostorech a stavebních uzávěrách. Pokud se těžaři s majitelem nemovitosti nedohodnou na výši odškodného, podle paragrafu má rozhodnout znalecký posudek. Vypočtenou výši pak nelze krátit takzvaným koeficientem prodejnosti, pokud je jeho hodnota nižší než jedna. Prodejnost je přitom v oblastech se stavební uzávěrou nebo tam, kde jsou dopady těžby dlouhodobé, velice špatná. Ustanovení se netýká míst, kde se důlní činnosti v podobě těžby nebo průzkumu projevily jen jednorázově.

Podle senátorů porušuje zákon mimo jiné princip rovnosti, když zvýhodňuje majitele nemovitostí v uzávěrách před ostatními vlastníky. Senátorům se nelíbí ani používání koeficientu prodejnosti, který definuje jen ministerská vyhláška, a nikoliv zákon. Není prý ani jasné, jak a podle jakých norem vyhotovit znalecký posudek.

Když se dříve nedohodli majitelé s těžaři, rozhodoval o náhradě škody soud v občanskoprávním řízení, a nebyl přitom nijak omezen ve volbě důkazních prostředků.

Ustanovení prosadil v roce 2005 prostřednictvím pozměňovacího návrhu tehdejší komunistický poslanec Jaroslav Gongol. Senát novelu horního zákona Poslanecké sněmovně vrátil, ale poslanci horní komoru přehlasovali, aniž by připomínky senátorů zohlednili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK