Není třeba zvedat sazby bez růstu inflačních očekávání -Tomšík (OPAK.)

20.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) už dále nemusí zvyšovat úrokové sazby, pokud nezíská nové důkazy o nárůstu inflačních očekávání, uvedl v úterý člen...

...bankovní rady Vladimír Tomšík.

"V této chvíli komunikujeme, že pokud uvidíme, že inflační očekávání v této ekonomice nerostou, tak už říkáme: myslíme si, že není nutné dál zvyšovat úrokové sazby," řekl Tomšík v rozhovoru pro rádio Impuls.

ČNB zvedla tento měsíc dvoutýdenní zápůjční sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta, téměř šestileté maximum, aby čelila nadměrnému vzedmutí inflace.

Tomšík zopakoval, že nečekané zvýšení spotřebitelské inflace v lednu na devítileté maximum 7,5 procenta plyne z jednorázových nákladových šoků, jež v příštím roce odezní, a nevyžadují tudíž bezprostřední reakci měnové politiky.

Nicméně v případě, že by se zvýšená inflační očekávání přelila do tlaků na růst mezd například ze strany odborů, musela by ČNB reagovat zpřísněním měnové politiky, dodal Tomšík.

"Věříme tomu, že když budeme komunikovat, že se jedná o jednorázové nákladové šoky, které vydrží během jednoho roku, není důvod, aby to odboráři zabudovali do svých inflačních očekávání a začali zvyšovat nároky na růst mezd," dodal Tomšík.

"Kdyby veškeré tyto subjekty začaly zvyšovat svá inflační očekávání a začaly zvyšovat své mzdové požadavky, může dojít k roztočení mzdové inflační spirály... Pak by to poškodilo celou ekonomiku a my bychom museli přistoupit ke zvyšování sazeb."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK