Heineken neposkytl letošní výhled, akcie padají

20.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Heineken <HEIN.AS>, čtvrtý největší výrobce piva na světě podle tržeb, ve středu splnil vlastní cíl loňským růstem čistého zisku, neposkytl...

...však jasný výhled na letošní rok a jeho akcie prudce oslabily.

Nizozemský majitel pivovarů Krušovice a Starobrno uvedl, že i letos čeká růst čistého zisku, ale na rozdíl od předchozích let uvedl, že na vydání přesného výhledu je ještě brzy kvůli nejistotě v otázce dopadu inflace a slabší světové ekonomiky.

Firma dodala, že jí letos vstupní náklady na vaření a balení piva letos stoupnou o 15 procent, a přestože na většině trhů kvůli tomu zvedne ceny, nedokáže odhadnout, jak budou reagovat zákazníci.

Akcie Heinekenu ve středu padaly až o 6 procent a stahovaly s sebou také ostatní přední tituly v oboru. InBev <INTB.BR> ztrácel 3,1 procenta, SABMiller <SAB.L> oslaboval o 3,9 procenta a Carlsberg <CARLb.CO> odepisoval 2,4 procenta.

"Podle našeho názoru Heineken vydal smíšenou várku výsledků, čistý zisk a tržby zklamaly. Jako zklamání by mohly být vnímány i komentáře k letošním vstupním cenám a absence prognózy růstu u výstavu," řekl analytik Damien Caucheteux z firmy Petercam.

Heineken vykázal za loňský rok růst upraveného čistého zisku o 23 procent, což odpovídá jeho cíli v rozmezí 20 až 25 procent. Tržby stouply o 6,2 procenta na 12,56 miliardy eur, a těsně tak nedosáhly na průměrný odhad analytiků ve výši 12,63 miliardy.

Provozní zisk klesl o 16,6 procenta na 1,53 miliardy eur, hlavně kvůli pokutě Evropské unie za fixaci cen. Analytici oslovení Reuters v průměru čekali výsledek 1,72 miliardy eur.

Výstav Heinekenu na nasyceném západoevropském trhu se loni snížil o 0,6 procenta, zatímco ve střední a východní Evropě, kde stále trvá žízeň po módních značkách, vzrostl o 8,9 procenta.

Heineken se snaží posílit svou přítomnost na rychle rostoucích trzích, jako je Rusko nebo bývalé sovětské republiky, ale také Afrika a Asie. V současnosti totiž skupina čerpá okolo 60 procent celkových tržeb z nasycených trhů.

[AMSTERDAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK