Co týden dal?

07.03.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká ekonomika v roce 2007 vzrostla o rekordních 6,5 procenta, průměrná hrubá měsíční mzda se zvýšila na 21.692 korun, nejbohatším mužem planety se stal Warren Buffett, ropa překonala úroveň 105 dolarů za barel. A to jsou jen některé z událostí prvního březnového týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Inflace v eurozóně se v únoru udržela na hodnotě 3,2 procenta. Pokud se údaj potvrdí, znamená to, že inflace v únoru setrvala na lednové rekordní hodnotě. Hodnota 3,2 procenta je totiž nejvyšší od roku 1997, kdy byla zavedena společná evropská měna. Evropská centrální banka si stanovila inflační cíl na dvě procenta.
  • Slovenská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí ještě vylepšila rekordní růst a vzrostla meziročně o 14,3 procenta po vzestupu o 9,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt Slovenska stoupl o 10,4 procenta po tempu 8,5 procenta v roce 2006.
  • Investor Warren Buffett je podle nejnovějšího žebříčku amerického časopisu Forbes nejbohatším mužem planety. Buffett tak poprvé překonal spoluzakladatele počítačové společnosti Microsoft Billa Gatese, který klesl až na třetí místo. Druhou příčku žebříčku obsadil nejbohatší muž Latinské Ameriky, Mexičan Carlos Slim Helú. Forbes odhaduje výši Buffettova majetku na 62 miliard dolarů. O dvě miliardy méně vlastní telekomunikační magnát Helú, Gatesův majetek časopis vyčíslil na 58 miliard dolarů.
  • Světové ceny ropy ve středu poprvé překonaly úroveň 105 dolarů za barel. Ropný trh ovlivnily zejména středeční údaje o překvapivém poklesu zásob ropy v USA. Může za to částečně slabý dolar, částečně politické událostí v Latinské Americe.
  • Evropská centrální banka (ECB) nepřekvapila a svoji základní úrokovou sazbu nechala na čtyřech procentech. Podle prognózy ECB čeká EU zhoršení všech hlavních makroekonomických ukazatelů. Pro letošní rok očekává ECB inflaci 2,6 až 3,2 procenta. Prosincové předpovědi přitom uváděla očekávanou inflaci v pásmu 2,0 až 3,0 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Vysoké prémie čekají na vás!
Ten, kdo si v období od 1.3. – 30.4.2008 uzavře stavební spoření nebo navýší cílovou částku on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, získá odměnu až 900 Kč. Také každý, kdo si v tomto období sjedná penzijní připojištění nebo navýší měsíční příspěvek on-line, obdrží od nás finanční prémii až 1.500 Kč. Tyto zvýšené odměny získáte i za telefonické sjednání či navýšení, které je možné provést na naší infolince 844 111 555.

 


Posledních 7 dní doma

  • Zadluženost domácností u bank a dalších finančních institucí dosáhla na konci ledna 2008 částky 735,401 miliardy korun. Ve srovnání s prosincem 2007 došlo k nárůstu o více než devět miliard korun. Celkem 644,28 miliardy korun připadá na úvěry a půjčky nad pět let. Částka 510,874 miliardy korun připadá na úvěry na nákup obytných nemovitostí, 140,224 miliard na spotřební úvěry. Krátkodobé úvěry do jednoho roku dosáhly částky 42,255 miliardy korun.
  • Hospodaření státu se v únoru propadlo do schodku pět miliard korun, což je meziroční zlepšení o 1,8 miliardy. V lednu skončil státní rozpočet přebytkem 9,7 miliardy Kč, oznámilo dnes ministerstvo financí. Za celý rok úřad počítá s deficitem 70,8 miliardy Kč. Na úrocích ze svého dluhu stát v lednu a únoru zaplatil v meziročním srovnání o 0,7 miliardy korun více, tedy čtyři miliardy korun.
  • Česká spořitelna se v úterý rozhodla, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti se sérií podvodných e-mailů, jejichž odesílatel se pokoušel z klientů vylákat přihlašovací údaje do služby internetového bankovnictví Servis 24. Podle ČS také nelze vyloučit souvislost e-mailů se seznamem 107 klientů banky, jejichž údaje o účtech v internetovém bankovnictví z roku 2004 se v úterý objevily na internetu.
  • Na každého z 4,7 milionů lidí evidovaných v bankovním úvěrovém registru připadá průměrně 2,5 úvěru. Oproti roku 2003 tak má každý dlužník banky v průměru o jeden úvěr více. Vyplývá to z ročních statistik Bankovního registru klientských informací (BRKI), který zahrnuje téměř 100 procent bankovního retailového trhu. Na každého dlužníka evidovaného v Nebankovním registru klientských informací (NRKI), který obsahuje data leasingových a splátkových společností, připadá průměrně 1,5 spotřebitelského úvěru či leasingu.
  • Češi spolu s Američany patří k nejaktivnějším národům na světě spořícím si na důchod. Zatímco současní důchodci začali šetřit v průměru kolem 48 let, dnes pracující shromažďují finanční prostředky na stáří již od 36 let. Nehledě na vlastní přípravu a aktivnější přístup k důchodu však Češi stále z hlediska zabezpečení ve stáří spoléhají v první řadě na stát.
  • Česká republika byla v loňském roce největším investorem v Gruzii. Celkem v zemi investovala 222,2 milionu amerických dolarů (3,7 miliardy Kč), což představuje asi desetinu celkových zahraničních investic v zemi. Z toho 700 milionů dolarů putovalo do bankovního sektoru. Firmy z Česka už v Gruzii mimo jiné zprivatizovaly síť nemocnic, koupily vodní elektrárny i distribuční sítě a dodávají tam třeba české pivo.
  • Česká ekonomika v roce 2007 vzrostla o rekordních 6,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Na zvyšování ekonomického výkonu se podílel růst zaměstnanosti. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst hrubého domácího produktu činil 6,6 procenta. V roce 2006 domácí ekonomika zaznamenala růst o 6,1 procenta.
  • Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice se loni zvýšila o 1485 korun na 21.692 korun, oznámil Český statistický úřad. V meziročním srovnání to představuje růst o 7,3 procenta. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, stoupla o 4,4 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas uvažuje kvůli vyšší než očekávané inflaci o mimořádném zvýšení důchodů. Nečas navrhl vládě potřebné legislativní změny, díky kterým by se v srpnu měly zvýšit důchody průměrně o 465 korun. Souhlasíte s tímto krokem, který je opět pouze parametrickou změnou, zatímco na změnu systémovou stále čekáme?



 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Víte jak dlouho budete pracovat letos pro stát? Ukáže vám to tzv. Den daňové svobody, který dává pomyslnou čáru mezi dny, kdy vše co vyděláme odevzdáme státu a kdy již vyděláváme sami na sebe. Více informací včetně srovnání, jak si vedeme v porovnání s jinými státy, naleznete v sekci Daně a mzda.
  • Máte dotaz na dotace, které lze čerpat z Evropské unie? Využijte služeb našeho poradenského centra! Tento týden jsme spustili novou sekci poradny - Strukturální fondy, která je zaměřena na rady ohledně dotací Z EU na nové technologie a podnikatelské nemovitosti, energeticky úsporná opatření obcí a podnikatelů, podporu cestovního ruchu a z oblasti zemědělství a lesnictví, potravinářství.

 

Investorský magazínJak se na interaktivním portfoliu Investorského magazínu odráží špatná nálada na trzích, posilující koruna, rekordní růst komoditní trhů a vrcholící výsledková sezóna? Odpovědi vám přinese pravidelný pořad pro drobné investory - Investorský magazín.


Fintriky

Březen je tady a spolu s ním se blíží i konečný termín pro podání daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2007. Probereme si, kdo a v jakém termínu jej musí podávat a ukážeme, jak tento nepříliš oblíbený a rozhodně ani ne zrovna jednoduchý formulář letos vypadá či jak jej máte i se všemi přílohami  vyplnit. V neposlední řadě si v naší pravedelní rubrice finančních tipů a triků nastíníme legální cesty, jak si daňovou povinnost snížit a osvětlíme výdajové paušály.


Anketa

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas uvažuje kvůli vyšší než očekávané inflaci o mimořádném zvýšení důchodů. Nečas navrhl vládě potřebné legislativní změny, díky kterým by se v srpnu měly zvýšit důchody průměrně o 465 korun. Zda s tímto krokem naši čtenáři souhlasí, se dozvíte z výsledků pravidelné týdenní ankety.

  • Ano, důchodci potřebují podporu - 74 %
  • Ne, další zatěžování rozpočtu je nepřípustné - 26 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU