Generali loni zvedla zisk o 21 pct, výhled nejistý

17.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Generali <GASI.MI> vykázala v pondělí díky úsporným opatřením nárůst loňského čistého zisku o 21 procent, v souladu s očekáváním trhu, a...

...uvedla, že vyplatí dividendu 90 centů na akcii, mírně pod průměrným odhadem trhu.

Čtvrtá největší pojišťovna v Evropě dodala, že vzhledem k současné bouři na trhu je "obtížné předvídat přínos finančních operací" k výsledkům. Akciové trhy na celém světě v pondělí klesly a dolar se propadl na historická minima ve strachu, že si globální kreditní tíseň po krizovém prodeji investiční banky Bear Stearns <BSC.N> vyžádá další oběti.

Přední italská pojišťovna vykázala za loňský rok čistý zisk 2,92 miliardy eur, zhruba v souladu s průměrným odhadem analytiků. Generali uvedla, že její kombinovaný poměr - měřený v procentech jako poměr nákladů a pohledávek vůči pojistnému - se zlepšil na 95,8 procenta z předchozích 96,3 procenta.

Evropské pojišťovny vykazují za loňský rok zisky a konkurenční francouzská Axa <AXAF.PA> dokonce uvedla, že letos očekává další růst, a to i přes tvrdé prostředí, kdy bouře na finančních trzích dusí výdaje spotřebitelů a snižuje hodnotu aktiv.

Konzervativní investiční strategie Generali znamená, že pojištovna není vystavena riziku méně kvalitních úvěrů ve Spojených státech, které vedly k rozsáhlým odpisům hodnoty aktiv u velkých bank i jiných pojišťoven, například u evropské jedničky Allianz <ALVG.DE>.

[MILÁN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK