DATA V KOSTCE 3-Maloobchodní tržby byly v lednu lehce pod odhadem

18.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další komentáře...

...analytiků)

Meziroční růst tržeb českého maloobchodu v lednu zpomalil na 4,1 procenta bez sezonního očištění z 5,4 procenta za prosinec, oznámil v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ MALOOBCHODNÍ TRŽBY  01/08 12/07      01/07 2007 meziroční změna v pct    +4,1 +5,4 +7,7    +7,7

Pro podrobnou tabulku klikněte na [ID:nKOR828810].

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Výsledek lehce zaostal za očekáváním analytiků, kteří předpokládali přírůstek o 4,4 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * Maloobchod včetně motoristického segmentu roste nepřetržitě již 50.měsíc. * Po očištění o sezonní výkyvy vzrostly tržby v maloobchodu bez motoristického segmentu reálně meziměsíčně o 0,4 procenta. * Meziročně po očištění o sezonní vlivy stouply tržby v maloobchodu o 4,9 procenta. Loňský leden měl stejný počet pracovních dní jako letos a také stejný počet pátků, které jsou nejsilnějšími prodejními dny u většiny sortimentů. * K meziročnímu růstu maloobchodu přispěly nejvíce specializované prodejny elektroniky, nábytku a dalšího zboží pro domácnost. * V motoristickém segmentu se sezonně neočištěné tržby zvýšily meziročně o 6,0 procenta. Prodeje a opravy motorových vozidel vzrostly o 7,3 procenta, zatímco prodej pohonných hmot stoupl o 3,9 procenta.

KOMENTÁŘE

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Je to nejnižší přírůstek od loňského listopadu, které byl pro maloobchod nejslabším měsícem roku. Na zpomalení růstu tržeb se nemalou měrou podílí růst cen a s ním spojený pokles reálné kupní síly obyvatel."

"Reálné příjmy kvůli vysoké inflaci porostou letos nejpomaleji za posledních deset let. Spotřeba domácností letos přestane výrazněji podporovat růst ekonomiky. Hlavními zdroji budou naopak investice a vývoz."

"Zpomalování maloobchodu je v souladu s prognózou ČNB o ustupujícím růstu spotřeby. Věříme, že ČNB už letos sazby nezvýší."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Je to podle očekávání slabé číslo, které ukazuje, že se růst spotřeby letos výrazně zpomalí. Po relativně příznivých únorových inflačních číslech je maloobchod dalším číslem v řadě, kteřé hovoří proti dalšímu růstu úrokových sazeb."

JAN VEJMĚLEK, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Lednový výsledek maloobchodních tržeb sice očekávání nenaplnil, rozhodně se však nejednalo o zklamání. Nízkou růstovou dynamiku vykazují prodeje potravin především kvůli jejich rychle rostoucím cenám."

"Celkově tak lze konstatovat, že vliv rostoucí inflace je na maloobchodních prodejích vidět, není však nijak markantní."

"Především vyšší než očekávaná celková inflace i růst korigované inflace jsou hlavní argumenty, proč by ČNB měla zvýšit úrokové sazby a udržet tak rostoucí inflační očekávání pod kontrolou."

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji maloobchodu v lednu je dostupná na internetových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

SOUVISLOSTI * Maloobchodní tržby 27 zemí Evropské unie v lednu meziměsíčně vzrostly o 0,6 procenta, meziroční růst stoupl na +1,8 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK