ROZHOVOR-ČNB hledá cesty k utlumení růstu koruny

18.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) jedná s vládou o krocích směřujících k omezení růstu koruny, a to prostřednictvím opatření, jež by snížila poptávku po...

...české měně na trhu, řekl v úterý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

Hampl řekl agentuře Reuters, že centrální banka navrhuje zmrazit příjmy z privatizace, nepouštět fondy z Evropské unie na trh a nevydávat dluhopisy denominované v eurech.

"Dohoda ideálně mezi Českou národní bankou a celou vládou... má pokrývat tři oblasti," řekl Hampl.

"Privatizační příjmy a jejich zmrazení nebo alespoň jejich nekonvertování na trhu - pokud to budou příjmy eurové - za b) nevydávání eurobondu, a za c) nekonvertování europeněz, to jest peněz ze strukturálních fondů, na trhu," dodal viceguvernér.

Dohoda by podle Hampla měla také poskytovat garanci, že různé veřejné instituce, jež dostávají dotace určené pro Českou republiku z rozvojových fondů EU, nebudou provádět zajišťovací operace proti případným kursovým ztrátám.

"To znamená, že všechny tyhle věci půjdou mimo trh a nebudou ovlivňovat kurs," řekl Hampl.

Ministerstvo financí zvažuje letošní vydání eurobondů. Analytici však uvedli, že kalendář domácích obligací pro druhé čtvrtletí naznačuje, že se žádný eurobond prozatím nechystá.

"Na detailech se teprve musíme dohodnout. Mohu potvrdit, že o tom jednáme."

Koruna za uplynulý rok stoupla vůči euru o 10 procent <EURCZK=>, což představuje mnohem vyšší nárůst, než jaký centrální banka považuje za trendové zhodnocování poháněné rychlým hospodářským růstem.

Koruna také podstatnou měrou utahuje měnové podmínky a je hlavním důvodem, proč někteří analytici věří, že ČNB nebude dál zvyšovat úrokové sazby navzdory tomu, že meziroční inflace v posledních dvou měsících vyskočila na 7,5 procenta.

Viceguvernér Hampl neuvedl, kdy by mohly ČNB a ministerstvo financí dospět k dohodě.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK