VERZE 2-Fed sráží úrokové sazby o 75 bazických bodů

18.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává prohlášení Fedu, komentář analytika, reakci...

...trhu)

Americká centrální banka (Fed) v úterý razantně uvolnila měnovou politiku, když snížila hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. I tento její krok ve snaze odrazit ekonomickou recesi a globální finanční krizi byl však mírnější, než mnozí čekali.

Klíčová úroková sazba Fedu klesla rozhodnutím členů bankovní rady v poměru 8 ku 2 na 2,25 procenta, nejnižší úroveň od února roku 2005. Finanční trhy přitom převážně očekávaly, že banka srazí klíčovou sazbu o celý 1 procentní bod.

"Finanční trhy zůstávají pod značným tlakem, přičemž ekonomický růst bude v několika příštích kvartálech zřejmě tížit utahování podmínek na úvěrových trzích a prohlubování poklesu realitního trhu," uvedla banka v doprovodném prohlášení.

Fed dále uvedl, že rizika na dolní straně pro ekonomický růst trvají i po snížení úrokových sazeb, a naznačil tak otevřený postoj k dalšímu případnému uvolnění úroků.

Dva členové bankovní rady se vyslovili pro méně agresivní akci. Většina tvůrců měnové politiky nicméně počítá s ústupem inflace, částečně i proto, že očekávají nárůst nezaměstnanosti.

"Rada očekává, že inflace se v příštích kvartálech zmírní, a bude tak odrážet předpokládané ustálení cen energie a dalších komodit a uvolnění tlaků na využívání zdrojů," uvedl Fed.

Akcie na Wall Street v první reakci umazaly předchozí výrazné zisky, ale ve 20:05 už všechny tři hlavní indexy <.DJI> <.SPX> <.IXIC> opět rostly v rozmezí 2,5 až 3,3 procenta na denní maxima.

"Fed ukázal, že se soustředí v první řadě na to, aby postavil ekonomiku zpátky na nohy, a o inflaci se bude starat později," řekl K. Daniel Libby, portfolio manažer ze společnosti Sands Brothers Select Access Fund.

Rázné snížení sazeb přichází jen dva dny poté, co Fed oznámil zatím poslední ze série nouzových opatření na zmírnění rychle se šířící globální finanční krize a poprvé od velké krize ze 30.let minulého století umožnil přímý přístup k likvidním prostředkům také finančním firmám na Wall Street.

Cyklus uvolňování měnové politiky banka zahájila přesně před šesti měsíci a od té doby už uvolnila hlavní sazbu celkem o 3 procentní body, z toho o 2 body jen od začátku letošního roku.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK