Gandalovič: Výstavba čističek bude do roku 2010 stát 49 mld. Kč

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Na splnění závazku Česka vůči Evropské unii vybudovat do roku 2010 v městech a obcích s více než 2000 obyvateli vyhovující čističky odpadních vod a kanalizace bude zapotřebí vynaložit do konce tohoto termínu 49 miliard korun. Novinářům to dnes řekl při setkání vodohospodářů ke světovému dni vody ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Obce a města se v anketě ČTK před měsícem většinou shodly na tom, že do konce roku 2010 stihnou čističky postavit či modernizovat, a splní tak závazek Česka vůči EU. Musí ale na projekty získat dotace, samy prý na tak vysoké investice nemají peníze. Pokud to Česká republika nesplní, hrozí jí ze strany Evropské komise sankce.

"Věřím, že ve velké většině případů budou v roce 2010 jednotlivé stavby v běhu, takže bude možné uplatnit dočasné výjimky," řekl dnes Gandalovič. Výjimky podle něj uplatňovaly i jiné země. Například město Brusel staví čistírnu odpadních vod podle kritérií EU teprve nyní, připomněl.

Gandalovič má za to, že kritéria přijatá před několika lety tehdejší českou vládou byla jedněmi z nejpřísnějších v Evropě. "Doufám, že k tomu bude při případných sankcích přihlédnuto," podotkl. Připustil, že samotným obcím se peníze na čističky získávají obtížněji, a doporučil jim proto spojovat se do větších celků, které pak mají větší šanci dosáhnout na peníze z rozpočtu či fondů EU.

Podle únorových údajů ministerstva zemědělství nebylo na stavbu či modernizaci čističek a kanalizací připraveno 134 obcí. Některé to přiznaly, jiné ale tvrdily, že jsou na ministerském seznamu hříšníků neprávem.

Světový den vody vyhlásila OSN už v roce 1992, tématem letošního je voda a sanitace. Letošní rok je zároveň vyhlášen Mezinárodním rokem sanitace. Mezinárodní rok sanitace vyhlásila OSN vzhledem k faktu, že 40 procent lidské světové populace stále ještě žije v nevyhovujících sanitačních podmínkách, tedy nemá dobrý přístup k pitné vodě a kanalizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK