Hyndai chce urychlit výstavbu továrny v Nošovicích

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 20. března (ČTK) - Automobilka Hyundai chce urychlit výstavbu továrny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku tak, aby mohla zahájit sériovou výrobu automobilů na přelomu ledna a února 2009. Na tiskové konferenci to řekl mluvčí automobilky Petr Vaněk. Výrobní závod za 1,1 miliardy eur (asi 28 miliard korun) se začal stavět před rokem.

Zahájení výroby by nemělo ohrozit ani to, že automobilka musí zastavit některé stavební práce, které provádí v rozporu se stavebním povolením. ČTK to potvrdil vedoucí stavebního úřadu v Dobré Václav Kocich. Pokud firma výzvu úřadu k bezodkladnému zastavení stavebních prací nebude respektovat, úředníci jí zastavení prací nařídí. Při nesplnění tohoto rozhodnutí hrozí automobilce pokuta.

V rozporu se stavebním povolením už firma dokončila stavbu plynovodu a potrubního mostu. "Stavby jsou hotovy, takže jsem výzvu k zastavení prací už nepsal. Potrubní most je předmětem samostatného řízení o odstranění stavby," řekl Kocich. Do 15. května musí Hyundai předložit žádost a potřebné doklady pro dodatečné povolení stavby.

Automobilka už má prakticky hotové všechny výrobní haly, které nyní vybavuje technologiemi, potvrdil mluvčí automobilky. Dosud v Nošovicích proinvestovala asi 438 milionů eur (přes 11 miliard korun).

"Dokončují se části obvodových plášťů, svrchní pláště střech, asfaltují se komunikace, staví parkoviště a pokračuje se stavbou plotu," upřesnil Vaněk. K úplnému dokončení zbývá podle mluvčího postavit kromě hlavní kancelářské budovy i výrobní haly subdodavatelských firem Hysco a Dymos, zkušební dráhu, nákladové nádraží a manipulační plochu pro kontejnery a nakládku automobilů. Integrované povolení, které je nezbytné pro zahájení stavby, a povolení k užívání očekávají zástupci firmy v červenci.

Rozjezd zkušební výroby se podle Vaňka předpokládá na přelomu letošního září a října, sériová výroba bude zahájena v prvním čtvrtletí 2009. "Spíše očekáváme, že to bude na přelomu ledna a února," řekl. Slavnostní ceremoniál zahájení sériové výroby se plánuje na březen nebo duben 2009.

Automobilka registruje ve své databázi přes 5500 lidí, kteří chtějí v nošovické továrně pracovat. Letos chce přijmout 1500 lidí, do roku 2011 by měla zaměstnávat přibližně 3400 lidí, řekl Vaněk. Továrna už zaměstnává 790 lidí, z toho je 760 z Česka. Od ledna firma přijala asi 340 zaměstnanců, na konci roku by měla mít 1950 lidí. Před dvěma měsíci také otevřela v Ostravě náborové centrum. Denně se v něm podle Vaňka zaregistruje v průměru 24 lidí, další desítky pak přes internet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK