Japonsko akcie v úterý díky vývozcům rostly

25.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. března (ČTK) - Japonské akcie dnes vyrazily vzhůru. Trhy podpořily hlavně vývozní společnosti, v čele s firmou Canon. Vývozcům pomohl vývoj na devizovém trhu, kde se jen vzdálil 13letému maximu k dolaru, kam se vyšplhal minulý týden, což zmírnilo obavy investorů o další vývoj zisků vývozců. K růstu přispělo i oživení na dalších asijských akciových trzích. V závěru obchodování index Nikkei zpevnil o 265,13 bodu, tedy 2,1 procenta, na 12.745,22 bodu.

Někteří investoři se však domnívají, že tokijský akciový trh si oživení v nejbližší době neudrží. S koncem března přichází i konec fiskálního roku v Japonsku a to by podle nich mělo spíše zvýšit prodejní tlaky na trhu.

Dolar v Asii oslabil vůči euru i jenu. Mezi investory opět převládly obavy, jaké škody způsobí současná krize na úvěrových trzích, a dolar proto prodávali. Dolar vůči jenu klesl zpět k psychologicky důležité hranici 100 JPY a vůči euru ztratil téměř jedno procento. Smazal tak předchozí zisky způsobené zprávou o příznivější situaci na trhu s bydlením a zvýšením nabídky JPMorgan na banku Bear Stearns.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,8 procenta na 1,5551 USD. Vůči jenu dolar oslabil o 0,5 procenta na 100,11 JPY. Euro k jenu stouplo na 156,01 JPY z pondělních newyorských 155,39 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK