Projekt MasterCard zmapuje ekonomický potenciál měst a krajů ČR

26.03.2008 | , Mastercard
Tiskové zprávy


Společnost MasterCard ve spolupráci se Sdružením CZECH TOP 100 a Vysokou školou ekonomickou v Praze připravuje nový projekt MasterCard česká centra rozvoje. Projekt se zabývá hodnocením českých měst a krajů podle řady ukazatelů a definuje jejich příležitosti a slabiny. Studie vychází z úspěšného celosvětového konceptu a její výsledky budou veřejnosti představeny v červnu letošního roku.

Projekt MasterCard česká centra rozvoje zkoumá česká města a kraje a klade si za cíl definovat jejich strategické postavení v české ekonomice a určit jejich příležitosti a slabá místa. Zástupcům regionální správy projekt poskytne užitečnou zpětnou vazbu, obyvatelé a investoři zase budou moci porovnat možnosti a výhody jednotlivých českých územních celků.

„Rozvoj každé části České republiky je velmi podstatný pro fungování celé společnosti i firem, které v ČR působí. Jedním z hlavních cílů odborné studie MasterCard česká centra rozvoje je  definovat rozdíly mezi českými městy a podpořit tak regionální politiku českého státu,“ uvedl Ján Čarný, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu. „Cílem studie je také vytvoření nezávislého zdroje podrobných informací o vybraných 24 českých městech a všech 14 krajích, které budou přínosné pro celou řadu osob a institucí,“ dodal Čarný.


Analýza měst a krajů

Projekt MasterCard česká centra rozvoje, který je realizován pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj ČR, analyzuje česká města a kraje podle komplexní metodiky připravované expertním týmem Vysoké školy ekonomické v Praze. „Metodika studie MasterCard česká centra rozvoje zahrnuje především faktory regionálního rozvoje dlouhodobého charakteru. Tyto faktory mají největší potenciál pro udržitelnost stabilního ekonomicko-sociálního růstu nejen daného města, ale i jeho zázemí,“ uvedl Richard Hindls, rektor Vysoké školy ekonomické v Praze.

Jednotlivá města budou vzájemně srovnávána podle následujících 7 specifických ukazatelů složených z více než 40 indikátorů: zhodnocení intervencí veřejného sektoru, ekonomickou stabilitu, investiční atraktivitu, finanční toky, business centra, technologickou vyspělost a kvalitu života. Ukazatele jsou zaměřeny tak, aby měly vypovídací hodnotu u všech vybraných českých měst v dlouhodobém horizontu. „Věřím, že tento projekt napomůže našemu kraji v jeho snaze o lepší prezentaci zajímavých a důležitých informací, týkajících se příležitostí a možností podnikání v našem kraji,“ komentoval projekt Petr Adamec, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Závěry projektu MasterCard česká centra rozvoje budou zveřejněny v červnu tohoto roku a zpřístupněny zdarma všem zájemcům. Komentář výsledků bude zpracován na několika úrovních tak, aby vyhovoval požadavkům jak široké veřejnosti tak i zástupcům municipalit. „Na základě získaných dat bude vypracována komplexní SWOT analýza zabývající se zvlášť každým hodnoceným územním celkem. Výsledný přehled bude užitečným pomocníkem např. pro domácí a zahraniční investory, developerské společnosti, obchodní řetězce a ministerstva,“ uvedl Jan Struž, předseda Sdružení CZECH TOP 100. Projekt MasterCard česká centra rozvoje navazuje na úspěšnou světovou studii MasterCard Worldwide Centres of Commerce, jejíž koncept je přizpůsoben podmínkám českého trhu.


Světový projekt MasterCard Worldwide Centers of Commerce

MasterCard Worldwide představila v loňském roce úspěšný celosvětový projekt MasterCard Worldwide Centers of Commerce. Cílem projektu bylo zkoumat strategické postavení měst ve světové ekonomice a definovat jejich vzájemné propojení. Padesát světových center (vč. Prahy) bylo světovými odborníky posuzováno a hodnoceno podle celé řady ukazatelů a indikátorů. Výsledkem byl žebříček měst doplněný o komentář závěrů studie. O výsledcích projektu a ekonomických propojeních mezi městy informuje speciální internetová stránka (více informací na www.mastercard.com/us/company/en/wcoc/).

Více informací o projektu MasterCard česká centra rozvoje bude zveřejněno na stránkách www.centrarozvoje.cz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy