Raiffeisen International loni zvýšila zisk o 42 procent

27.03.2008 | , Raiffeisenbank
Tiskové zprávy


Konsolidovaný zisk vzrostl o 42 procent. Výnos na akcii se zvýšil o 39 procent na 5,80 eura. Celková aktiva se zvedla o 30 procent. O 1,6 milionu klientů více. V letošním roce je plánován konsolidovaný zisk okolo jedné miliardy eur.

Raiffeisen International Bank-Holding AG, člen RZB Group, opět vykázala rekordní výsledky založené na rozvoji obchodů s klienty. Konsolidovaný zisk podle mezinárodních účetních standardů vzrostl o 42 procent na 841 milionů euro. Zisk před zdaněním poprvé v historii přesáhl jednu miliardu euro a dosáhl 1,24 miliardy eur. Zisk na akcii tak vzrostl z 4,27 eura v roce 2006 na loňských 5,80 eura. Představenstvo proto valné hromadě navrhne výplatu dividend ve výši 0,93 eura na akcii oproti loňským 0,71 eura.

Přes turbulence na světových trzích jsme měli vynikající rok. Úspěšně jsme uvedli na trh druhou emisi našich akcií a uzavřeli rok s dalším rekordním výsledkem,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

Celková aktiva meziročně vzrostla o 30 procent na 72,7 miliardy eur. Pro srovnání, na konci roku 2002 celková aktiva skupiny dosahovala 14 miliard eur – v posledních pěti letech tak průměrný roční růst aktiv dosahuje 38 procent. Poskytnuté úvěry přitom vzrostly téměř
o 40 procent na 49 miliard euro, vklady o 22 procent na 40 miliard euro.

Skupina v loňském roce dále rozšiřovala svou pobočkovou síť. Počet poboček loni vzrostl o 167, ke konci roku tak Raiffeisen International obsluhovala klienty na 3015 místech na 16 trzích. „Překročením hranice tří tisíc poboček jsme překonali další milník v našem vývoji. Můžeme klienty obsluhovat v tak široké síti, jakou v regionu nemá žádná jiná mezinárodní banka. Je to pro nás základní kámen budoucího obchodního úspěchu,“ dodal Stepic.

Díky pokračující expanzi a vysoké kvalitě služeb Raiffeisen International přivítala řadu nových klientů. Počet zákazníků skupiny na konci loňského roku dosáhl 13,7 milionu oproti 12,1 milionu na konci roku 2006. Tento dynamický rozvoj se odrazil také v nárůstu počtu zaměstnanců. Skupina loni zaměstnávala více než 58 tisíc lidí, což je meziroční nárůst o téměř  šest tisíc pracovníků.

K zisku roku 2008 i nadále přispěje největší mírou firemní bankovnictví, které úspěšně buduje strategii zaměřenou na střední firmy. V bankovnictví pro soukromé osoby bude pokračovat rozšiřování pobočkové sítě a rozvíjení produktové nabídky v oblastech správy aktiv a pojištění. Vedení společnosti stanovilo cíl na konsolidovaný zisk v roce 2008 ve výši zhruba jedné miliardy eur. Celková aktiva skupiny by měla růst až do roku 2010 o nejméně 20 procent ročně, k nejsilnějším nárůstům by mělo dojít v retailové oblasti.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy