Provoz na novém terminálu letiště Heathrow stále vázne

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. března (ČTK) - Nově vybudovaný terminál číslo 5 na londýnském letišti Heathrow má také dnes, druhý den po svém otevření problémy. Cestující musejí počítat se zpožděními, ztracenými zavazadly a zrušenými lety. Supermoderní terminál je určený pouze pro leteckou společnost British Airways, která oznámila, že se pokusí dostat do vzduchu alespoň 80 procent svých letadel, uvedla agentura AP.

Problémy zavinily mimo jiné poruchy nejmodernějšího systému na odbavení cestujících, přivykání personálu na provoz terminálu, prodlevy při bezpečnostních kontrolách pasažérů a rozbíhání systému parkování vozidel, uvedly aerolinky.

Chaos na novém terminálu zasáhl tisíce cestujících. Mnozí z nich se museli ubytovat v londýnských hotelech, další strávili noc na letišti na lavičkách nebo na holé zemi. Zrušení letů se týkalo jen vnitrostátních a evropských linek, všechny dálkové lety by se měly podle mluvčího britských aerolinek uskutečnit.

Terminál za 4,3 miliardy liber (138 miliard korun), který před dvěma týdny slavnostně otevřela královna Alžběta II., má pojmout 30 milionů cestujících ročně. Jeho výstavba trvala pět a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK