Zisk MND loni kvůli expanzi klesl o 40 pct

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Skupina Moravské naftové doly (MND) vytvořila loni konsolidovaný zisk před zdaněním 1,448 miliardy korun, což je meziroční pokles zhruba o 40 procent. Firma vysvětluje nižší zisk náklady spojenými se zahraniční expanzí firmy a oslabováním dolaru. Sdělil to mluvčí skupiny Dan Plovajko. Hodnota vlastního kapitálu skupiny vzrostla téměř o 915 milionů na 8,179 miliardy Kč.

"Výše hospodářského výsledku je ovlivněna zejména významnými investicemi skupiny do zahraniční expanze a tím do budoucnosti Moravských naftových dolů. S rozšiřováním mezinárodních aktivit rostou i náklady spojené s průzkumnými pracemi v jednotlivých zemích," uvedl předseda představenstva MND Miroslav Jestřabík. "Negativně působí také posilující koruna vůči americkému dolaru vzhledem k tomu, že naše cena ropy i zemního plynu je stanovená nebo odvozená od ceny v amerických dolarech," dodal.

MND nyní těží komerčně v Česku a v Pákistánu. Těžba ropy na území ČR loni mírně klesla na 252.444 metrů krychlových z předloňských 291.604 m3. Vzrostla naopak produkce zemního plynu na 102,719 milionu metrů krychlových z 94,169 milionu m3 v roce 2006. V Pákistánu vytěžila skupina MND loni 311,625 milionu m3 zemního plynu.

Do průzkumných prací na licencích v Česku investovaly MND loni 800 milionů korun. Průzkum bude pokračovat i letos, plánované investice přesáhnou půl miliardy korun. Skupina MND chce ve střednědobém horizontu udržet těžbu ropy a zemního plynu v ČR na současné úrovni.

MND prostřednictvím dceřiné společnosti MND Exploration & Production se sídlem v Londýně nyní výrazně expanduje do zahraničí. Loni například MND koupila 76procentní podíly ve dvou ruských ropných společnostech v Uljanovské oblasti a dále pokračovaly průzkumné práce na licencích v Pákistánu, Jemenu, Německu a Rumunsku.

Skupina MND je největší těžařskou společností ropy a zemního plynu v ČR. Těží na 21 ložiscích s denní těžbou kolem 6000 barelů ropy a plynu. Skupina rovněž provozuje podzemní zásobník zemního plynu Uhřice s kapacitou 180 milionů m3.

Největší podíl v MND má skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Vlastní polovinu firmy Europgas, které patří přes 48 procent v MND a ještě 50 procent společnosti SPP Bohemia, většinového vlastníka MND. Druhou polovinu Europgasu ovládá německý E.ON Ruhrgas. Ten má přes SPP Bratislava víc než desetinový podíl v SPP Bohemia.

Skupina KKCG drží podíly ve více než 20 českých a zahraničních firmách. Vedle MND mezi ně patří například SPP Bohemia, Atlantik finanční trhy, ŽDB Group, Bonatrans Group, Kovosvit MAS či vydavatelství Stanford s tituly Profit a Czech Business Weekly. Komárkovi patří i CK Fischer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK