Tisk: Orlen plánuje koupi dalších 200 čerpacích stanic v Německu

29.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. března (zpravodajka ČTK) - Největší polská rafinerie PKN Orlen, vlastník české petrochemické společnosti Unipetrol, plánuje koupi dalších čerpacích stanic v Německu. Ovládnout chce deset procent severoněmeckého trhu. V nejbližších třech letech plánuje rozšířit síť o 200 čerpadel, napsal dnes polský list Dziennik.

Koncern v polovině dubna zahájí rozsáhlou marketingovou a reklamní akci v Německu, která potrvá do konce roku. Orlen na ni vyčlenil dva milióny eur (50 milionů korun). "Zajímá nás hlavně sever země, kde je možné získat malé sítě stanic. Do třech let to může být 200 objektů," řekl listu Wojciech Heydel, který je prozatímně pověřen řízením Orlenu.

Rafinerie Orlen Deutschland, která patří do polského koncernu, v loňském roce hospodařila se ziskem 8,5 milionu eur (215 milionů korun). Ještě v roce 2005 firma zaznamenala ztrátu 32,4 milionu eur (téměř 820 milionů korun) a koncern zvažoval, že německý trh zcela opustí. Situace se zlepšila po restrukturalizaci podniku. Počet čerpacích stanic v Německu se za dva roky zvýšil z 478 na 530.

Orlen se soustředí na sever Německa, do jiných částí země expandovat nezamýšlí. "Německý trh je největším v Evropě, proto s ohledem na logistiku je nutné soustředit se pouze na jeden region," vysvětlil Heydel.

Hlavním směrem, na který se Orlen v oblasti čerpacích stanic soustředí, je ale Litva a Lotyšsko, připomíná deník. Koncern vlastní litevskou rafinérii Mažeikiu Nafta a nyní hledá atraktivní plochy pro výstavbu stanic a také sítě, které by mohl odkoupit.

V nejbližších pěti letech chce Orlen v Litvě a Lotyšsku investovat okolo 200 milionů eur (pět miliard korun) a plánuje rozšířit počet stanic v zemích ze současných 34 až na 230.

Strategie, kterou koncern přijal na konci loňského roku, počítá s tím, že Orlen bude mít v Polsku v roce 2012 třicetiprocentní podíl na palivovém trhu a dvacetiprocentní v Česku a v Pobaltí.

Orlen provozuje v Česku čerpadla pod značkou Benzina. Vlastní 325 čerpacích stanic. Pro dosažení cíle mít v roce 2012 dvacetiprocentní podíl plánuje koncern zprovozňovat nové stanice a hledat příležitosti k akvizici celých sítí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK