PRŮZKUM-Maďarská centrál.banka zřejmě zvýší sazby o 25 bps (OPAK.)

31.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Maďarská centrální banka (MNB), rozhodnutí o sazbách. * KDY: Pondělí 31.března ve 14:00. * Čeká se zvýšení základní sazby o 25 bps na...

...7,75 procenta.

Maďarská národní banka (MNB) na svém příštím měnovém zasedání 31.března zřejmě zvedne hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů ze současných 7,5 procenta, ukázal ve čtvrtek průzkum Reuters mezi analytiky.

Většina dotázaných analytiků - 18 ze 26 - v pravidelném měsíčním průzkumu předpověděla zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Sedm vidí jejich nárůst o 50 bazických bodů a pouze jeden čeká, že sazby zůstanou beze změny.

Jiný průzkum, provedený mezi maďarskými devizovými dealery, ukázal ještě větší rozpolcenost v otázce předpokládaného rozsahu zvýšení sazeb. Polovina dotázaných v tomto průzkumu čeká zvýšení o čtvrt bodu a polovina o půl procentního bodu.

MNB drží sazby beze změny od jejich snížení loni v září. Několik tvůrců měnové politiky včetně guvernéra Andráse Simora v poslední době uvedlo, že vidí potřebu zvýšit sazby, aby tak chránili cíl inflace ve výši 3 procent pro příští rok.

Medián odhadů ukazuje, že hlavní sazba MNB dosáhne vrcholu na 8,0 procenta, než se banka vrátí k politice uvolňování sazeb a do konce letošního roku nastaví sazby zpět na 7,5 procenta.

Analytici v posledních měsících soustavně zvyšují prognózy maďarské inflace a tento trend byl patrný i v březnovém průzkumu. Míru inflace pro příští rok nyní odhadují na 3,8 procenta, o 10 bazických bodů výš než před měsícem.

Také centrální banka minulý měsíc ve své čtvrtletní inflační zprávě revidovala vlastní prognózu inflace na 3,6 procenta z předchozích 3,0 procenta.

[BUDAPEŠŤ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK