Wall St klesl kvůli varování J.C. Penney a bankám

31.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pátek klesly, když varování J.C. Penney <JCP.N> před nižším ziskem vyvolalo obavy ze zpomalování spotřebitelských...

...výdajů, zatímco neodbytný strach z úvěrových potíží dusil finanční tituly.

Akcie J.C. Penney sklouzly o 7,5 procenta poté, co neuspokojivé velikonoční tržby přinutily maloobchodní řetězec, aby snížil kvartální výhled zisku. Vzbudily tak obavy z toho, jak se maloobchodníci vyrovnají se zpomalující ekonomikou.

Finanční tituly rovněž zaostávaly poté, co analytička Meredith Whitneyová z firmy Oppenheimer & Co varovala před dalším snižováním dividend předních bank a předpověděla propad tohoto sektoru o dodatečných 25 procent.

Index finančních titulů S&P <.GSPF> oslabil o 2 procenta. Citigroup <C.N> se stala s poklesem o 4,4 procenta jedním z nejtěžších závaží širšího indexu S&P 500, zatímco American Express <AXP.N>, jenž odepsal 3,8 procenta, nejvíce tížil index blue chips Dow Jones.

J.C. Penney vyšla "podstatně hůř, než se čekalo, a lidi si možná říkají, že situace je ještě horší, než si mysleli", řekl Rick Campagna, portfolio manažer u Provident Investment Council. Dodal však, že objem obchodování byl výjimečně slabý, což zvýrazňuje reakce trhu.

Index Dow Jones <.DJI> oslabil o 0,70 procenta na 12.216,40 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> sklouzl o 0,80 procenta na 1315,22 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> odepsal 0,86 procenta na 2261,18 bodu.

Za celý týden klesl index Dow Jones o 1,2 procenta a S&P smazal 1,1 procenta, zatímco Nasdaq přidal 0,1 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK