Dolar zpevňuje koncem kvartálu k jenu, čeká se oslabení

31.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí mírně zpevňoval vůči všeobecně slabšímu jenu díky vysoké poptávce investorů, kteří v závěrečný den frenetického čtvrtletí ...

...upravovali své pozice.

Americká měna však převážně stagnovala vůči koši měn i euru nedaleko rekordně nízkých úrovní, na něž klesla během března. Investoři čekali na signály o stavu ekonomiky Spojených států v podobě ekonomických údajů, jež vyjdou tento týden, zejména pak na ostře sledovanou zprávu o tvorbě pracovních míst.

Ve srovnání se začátkem roku se nyní dolar obchoduje k euru o 8,3 procenta níž, což je nejhorší kvartální výkon za tři roky.

"Údaje ze Spojených států ukážou, zda sestupný trend (ekonomiky) zrychluje, nebo ne, a jaká by mohla být na základě takových údajů reakce Fedu," řekl Michael Klawitter, měnový stratég z Dresdner Kleinwort ve Frankfurtu.

"Současné úrovně představují jasné příležitosti k prodeji (dolaru) a velmi by mne překvapilo, kdybychom teď viděli zotavení nebo ustálení dolaru na těchto úrovních."

V 10:50 dolar posiloval o čtvrt procenta na 99,35 jenu <JPY=>, ačkoli ustoupil z denního maxima 100,20 jenu. Americkou měnu podle dealerů částečně podpořila aktivita japonských investorů, podniků a životních pojišťoven v závěru tamního finančního roku.

Euro stálo poblíž 1,5800 dolaru <EUR=>, zatímco vůči koši měn dolar nepatrně oslaboval na 71,618 bodu <.DXY>. Po datech o rekordní březnové inflaci v eurozóně jednotná měna vyskočila až na denní maximum 1,5834 dolaru, poté ustoupila k 1,5820.

Jednotná evropská měna si mezitím zapsala čerstvé historické maximum vůči libře na 0,7964 za euro <EURGBP=> po zprávě, že ceny britských domů v březnu klesly šestý měsíc v řadě.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK