Inflace v eurozóně stoupla v březnu na nový rekord 3,5 pct

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. března (ČTK) - Meziroční inflace v zemích eurozóny stoupla v březnu na nové rekordní maximum 3,5 procenta z únorových 3,3 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných odhadů evropského statistického úřadu Eurostat. Kvůli vysoké inflaci není Evropská centrální banka ochotna podpořit zpomalující ekonomiku snížením úrokových sazeb.

Inflace v zemích eura stoupá na rekordy od roku 1997, kdy vznikla jednotná měna, už od počátku roku. Vzhůru ji tlačí rostoucí ceny energie a potravin, které hrály hlavní roli i v březnu, jak minulý týden naznačily údaje o předběžné inflaci z Německa a Belgie. Eurostat dnes žádné podrobnější údaje nesdělil.

ECB si klade cíl držet inflaci do dvou procent, realita je však již vysoko nad touto hranicí. Banka teď nemůže proti inflaci zasahovat zvyšováním úroků, protože ekonomický růst se v důsledku nastupující recese v USA a globálním úvěrovým problémům zřetelně zpomaluje.

ECB by v situaci ochabujícího růstu ekonomky měla teoreticky, podobně jako jiné centrální banky západních zemí, své úroky snižovat; kvůli vysoké inflaci k tomu však není ochotna. Finanční trhy nicméně očekávají, že během roku se základní sazba z nynějších čtyř procent přece jen sníží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK