Garanční fond získal na odškodňování investorů dotaci 800 mil. Kč

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Garanční fond obchodníků s cennými papíry získal na odškodňování zákazníků zkrachovalých společností nevratnou dotaci ze státního rozpočtu 800 milionů korun. Její poskytnutí dnes schválila vláda, řekla mluvčí kabinetu Jana Bartošová. V případě neudělení podpory fondu by podle ministerstva financí hrozilo Česku řízení o porušení evropské směrnice a sankce.

V Česku v letech 2001 až 2005 zkrachovalo devět obchodníků s cennými papíry. Černou sérii začal ve své době největší obchodník s americkými akciemi Private Investors. Největší zátěží se stal pád společnosti KTP Quantum, po němž požádalo zhruba 20.000 osob o odškodnění kolem 1,5 miliardy korun. Fond vznikl v roce 2001 bez jediné koruny a jeho finanční potíže se jen prohlubovaly i přes zvyšování odvodů obchodníky s cennými papíry.

Stát již pomáhal fondu i v minulosti. Fond zatím vyplatil náhrady za zhruba 1,3 miliardy korun, ministerstvo financí přitom půjčilo fondu více než miliardu korun. "Vzhledem k tomu, že se fond dostal do situace, kdy již není schopen další návratné finanční výpomoci splatit, připravilo ministerstvo financí řešení s použitím dotace," uvedl náměstek úřadu Milan Šimáček. Dotaci umožnila novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Fond žádal stát o dotaci dokonce 1,091 miliardy korun. Ve státním rozpočtu na letošní rok je ale k dispozici pro fond nejvýše zmíněných 800 milionů korun. "Po vyčerpání této částky má fond možnost požádat MF o další finanční prostředky dle aktuální situace," upozornil Šimáček.

Případné porušení evropské směrnice by vyšlo draho. "V důsledku toho by mohla být ČR sankcionována částkou až 100.000 eur (přes 2,5 milionu korun) za každý den do doby odstranění protiprávního stavu, tedy do doby výplaty náhrad," oznámilo MF.

Obchodníci s cennými papíry by za loňský rok odhadem mohli odvést do fondu kolem 100 milionů korun, když za rok 2002 to bylo jen zhruba pět milionů korun. Obchodník s cennými papíry platí garančnímu fondu dvě procenta z objemu přijatých poplatků a provizí za poskytnuté investiční služby za poslední rok, nejméně ale 10.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK