Evropské akcie klesají po dvoudenním vzestupu

03.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie ve čtvrtek klesaly po dvoudenním vzestupu, když si investoři před pátečními daty o nezaměstnanosti ve Spojených státech vybírali...

...zisky v bankovním sektoru.

Ve 14:00 ubíral panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 0,27 procenta na 1314,24 bodu.

Banky patřily mezi nejhůře postižené tituly, a odepisovaly část zisků z posledních dní. HSBC <HSBA.L> klesala o 1,5 procenta, Deutsche Bank <DBKGn.DE> ztrácela 1,6 procenta a Société Générale <SOGN.PA> sklouzávala o 3,6 procenta.

UBS <UBSN.VX> oslabovala o 2,4 procenta. Akcie švýcarské banky v pondělí vylétly o 12 procent, když potěšila investory tím, že ohlásila další odpisy, vystrnadila předsedu představenstva a ohlásila program navyšování kapitálu. Trh si to vyložil jako náznak, že konec úvěrových potíží bankovního sektoru je na dohled.

Chemické firmy naopak získávaly půdu pod nohama poté, co švýcarská agrochemická skupina Syngenta <SYNN.VX> zvedla výhled zisku. Akcie Syngenty vyskočily o 6,4 procenta, Bayer <BAYG.DE> rostl o 1,3 procenta a BASF <BASF.DE> přidával 0,2 procenta.

Mezi rostoucí přední tituly se řadila rovněž letecká společnost Air France-KLM <AIRF.PA>, jež stoupala o 3,2 procenta poté, co zkolabovala jednání o převzetí Alitalie <AZPIa.MI>.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK