Počet osobních bankrotů v USA stoupl o více než čtvrtinu

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. dubna (ČTK) - Počet osobních bankrotů ve Spojených státech se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 27 procent na 228.335 případů, protože americké domácnosti se potýkají s rostoucími dluhy a problémy s hypotékami. Vyplývá to z údajů Amerického konkurzního institutu (ABI).

"Bankroty jsou na vzestupu kvůli velkému břemenu způsobenému zadlužením domácností a stoupajícím potížím s hypotékami," řekl výkonný ředitel ABI Samuel Gerdano. "Očekáváme, že tento trend bude v průběhu letošního roku pokračovat," dodal.

Americké hospodářství od loňska oslabují problémy na trhu s bydlením, kde v důsledku hypoteční krize prudce klesá výstavba domů, jejich prodej i ceny. Problémy kvůli hypotékám pociťuje celý úvěrový trh, a to vše se negativně odráží na trhu práce a oslabuje spotřební výdaje i firemní investice.

Americký prezident George Bush o víkendu uvedl, že uvažuje o dalších krocích, které by pomohly majitelům domů v USA snížit hypoteční splátky. Dodal, že vládní program na pomoc lidem, kteří mají kvůli vyšším sazbám problémy se splácením hypoték, zatím využilo zhruba 130.000 majitelů domů. Vláda s tímto programem přišla loni v srpnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK