Yahoo chce po Microsoftu vyšší cenu

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. dubna (ČTK) - Americká internetová společnost Yahoo v zásadě nic nenamítá proti nabídce Microsoftu, který se chystá firmu převzít, chce od něj ale více peněz. V neděli to řekl informovaný zdroj, na který se odvolává agentura Reuters. Yahoo chce s tímto postojem nyní seznámit i vedení Microsoftu.

Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ovšem s tím, že by část kupní ceny uhradil vlastními akciemi. Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD. Když se ale vezmou v úvahu aktuální ceny z burzy, má nabídka Microsoftu hodnotu 42,2 miliardy dolarů (asi 672 miliard Kč).

Yahoo dnes patrně zašle Microsoftu dopis, v němž mu nastíní svůj postoj. Odpoví tak na ultimátum šéfa Microsoftu Steva Ballmera, který v sobotu řekl, že Yahoo má tři týdny na to, aby nabídku přijalo. Jinak se Microsoft obrátí přímo na akcionáře Yahoo a bude se snažit prosadit do vedení firmy vlastní lidi.

Ballmer v dopise adresovaném vedení společnosti Yahoo uvedl, že nyní je ten správný čas na vyjednání konkrétních podmínek. "Pokud nebude uzavřena dohoda ani do tří týdnů, budeme nuceni se s naším požadavkem obrátit přímo na vaše akcionáře," napsal Ballmer členům správní rady Yahoo.

Ballmer chce prý také pohrozit, že Microsoft nabídku na převzetí Yahoo dokonce sníží a pak zahájí boj o změny ve správní radě internetového podniku. Na přetřes asi přijde také údajné zhoršení kvality služeb, které Yahoo nabízí; předpokládá se však, že Yahoo takové obvinění odmítne.

Pokud Microsoft uspěje, bude převzetí Yahoo jednou z největších akvizic v odvětví vyspělých technologií. Primát v této branži patří internetové společnosti America Online, která v roce 2000 převzala mediální společnost Time Warner. Fúze se ale nezdařila a podniky opět změnily svou organizační strukturu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK