Japonské akcie uzavřely na pětitýdenním maximu

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily o více než procento a uzavřely na pětitýdenním maximu. K nárůstu přispěly obchodní společnosti a další firmy, jejichž zisky by podle investorů mohly těžit z růstu cen ropy a kovů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 1,2 procenta na 13.450,23 bodu. Jde o jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 29. února. Za celý minulý týden si index připsal 3,7 procenta, připomíná agentura Reuters.

"Vyšší ceny ropy a surovin tlačily vzhůru akcie, které mají se surovinami spojitost," řekl analytik Kazuhiro Takahaši. "Trh nicméně v příštích dvou týdnech pravděpodobně zůstane klidný, protože investoři chtějí vidět hospodářské výsledky amerických firem, aby získali vodítka ohledně zdraví ekonomiky," dodal.

Na devizovém trhu dolar výrazně posílil vůči japonskému jenu. Smazal tak ztráty, které utrpěl v pátek po zveřejnění překvapivě slabé zprávy o vývoji trhu práce ve Spojených státech.

Kolem 8:00 SELČ dolar vůči japonskému jenu posílil téměř o procento na 102,39 JPY. Euro vůči jenu stouplo o půl procenta na 160,43 JPY, zatímco vůči dolaru se jeho kurz snížil o 0,4 procenta na 1,5670 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK