Přebytek zahraničního obchodu stoupl v únoru na 14,3 mld Kč

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 14,3 miliardy korun, což je meziročně o 1,4 miliardy korun více. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ke zlepšení bilance přispěl růst přebytku v obchodu se stroji a dopravními prostředky o 5,2 miliardy Kč, nepříznivě působilo prohloubení deficitu v obchodě s minerálními palivy o tři miliardy korun.

Celkový přebytek obchodní bilance za první dva měsíce letošního roku meziročně vzrostl o 3,8 miliardy na 26,5 miliardy korun.

Vývoz v běžných cenách zaznamenal meziroční zvýšení o 11,4 procenta. Tempo růstu dovozu, který byl vyšší o 11,5 procenta, překonalo nárůst exportu poprvé od loňského června. V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na obě zahraniční měny.

Ke zlepšení bilance rovněž napomohl pokles schodku obchodu s potravinami a živými zvířaty o 1,1 miliardy. V obchodě s nápoji a tabákem se přechodem do přebytku bilance zlepšila o jednu miliardu korun. Opačný vliv mělo prohloubení schodku v obchodě s minerálními palivy a chemickými výrobky. Přebytek se snížil v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím, polotovary a materiály.

Vývoz strojů a dopravních prostředků zaznamenal celkový růst o 13,1 procenta, tedy o 13,6 miliardy Kč. Z toho se nejvíce zvýšil vývoz silničních vozidel o 4,1 miliardy Kč, telekomunikačních zařízení o 3,4 miliardy Kč a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů o 2,9 miliardy Kč. Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků stoupl o 11,1 procenta, v korunovém vyjádření o 8,4 miliardy Kč.

Růst dovozu minerálních paliv o 33,1 procenta, o 4,7 miliardy Kč, ovlivnil hlavně vyšší dovoz ropy, který hodnotově vzrostl o 32,4 procenta, zatímco v naturálním vyjádření se snížil o 6,1 procenta. Dovoz zemního plynu stoupl o 26,2 procenta podle hodnoty a o 16,2 procenta podle objemu.

Přebytek se státy EU se zvýšil o 7,2 miliardy Kč na 43,8 miliardy Kč, se státy mimo EU se schodek prohloubil o 5,8 miliardy korun na 29,5 miliardy Kč. Přebytek vzrostl v obchodě s Francií, Británií, Polskem, Slovenskem a Itálií. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance s Nizozemskem a Spojenými státy. Prohloubil se schodek obchodu s Čínou, Japonskem a Koreou, Thajskem a Ruskem. Přebytek klesl v obchodě s Německem, Maďarskem a Srbskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK