Dolar roste díky akciím, nadějím na zásahy cen.bank

07.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí posiloval ruku v ruce s povznesenými akciovými a úvěrovými trhy, když investoři ponechali stranou slabé páteční údaje o americkém...

...trhu práce a dodali si odvahy díky očekávanému úsilí centrálních bank zmírnit globální kreditní tíseň.

Koncem týdne se ve Washingtonu sejdou centrální bankéři a ministři financí skupiny sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa (G7), aby jednali o široké škále návrhů s cílem obnovit důvěru v sužovaný bankovní systém.

Mezi zvažovaná opatření patří například zlepšení průhlednosti, zpřísnění norem pro sekuritizaci u bank, zvýšení dozorčích pravomocí úřadů či ještě drastičtější kroky jako zachraňování bank pro případ nejhorších scénářů.

Tyto snahy jsou obecně považovány za vzpruhu pro dolar. Americká měna šla v posledních měsících agresivně na prodej spolu s tím, jak prohlubující se neklid v americkém bankovním systému přiměl centrální banku (Fed) srazit sazby až na současných 2,25 procenta.

V 11:05 dolar posiloval vůči koši šesti světových měn o čtvrt procenta na 72,205 bodu <.DXY>. Stejnou měrou zpevňoval také k jednotné evropské měně, a sice na 1,5693 za euro <EUR=>.

Vůči japonské měně dolar rostl o 1,1 procenta na 102,66 jenu <.JPY> poté, co předtím vystoupal až na 102,85 jenu, na dosah měsíčního maxima.

Tokijský akciový index Nikkei <.N225> v pondělí vyskočil díky vyšším cenám ropy a kovů o 1,2 procenta na pětitýdenní vrchol. Také evropské burzy <.FTEU3> rozšířily počáteční zisky a pod vedením akcií dolů a bank rostly o 1 procento rovněž na nejvyšší úroveň od 29.února.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK