Stávka v Maďarsku skončila, vlaky do ČR jezdí bez omezení

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Stávka maďarských železničářů, která začala o půlnoci, skončila dnes v 10:00. Vlaky z Maďarska do České republiky budou jezdit nadále bez omezení, oznámil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Šlo v krátké době o druhou stávku na maďarské železnici; během protestů české vlaky vždy končily a začínaly v Bratislavě či ve Štůrovu.

Během desetihodinové stávky České dráhy nahrazovaly mezinárodní rychlíky náhradními soupravami, takže vnitrostátních spojů se stávka nijak nedotkla. Do Budapešti však nedojel například noční vlak Galileo Galilei nebo IC Moravia z Bohumína do rumunské Kluje.

Jako poslední budou muset ve Štůrovu přestoupit ještě cestující vlaku EC Jaroslav Hašek, který vyrazil z Prahy v 7:32. První vlak, který celou trasu projede bez problémů, bude EC Hungaria z Berlína do Budapešti, který vyjel z Prahy v 11:35.

Maďarští železničáři stávkovali opakovaně už v únoru, aby vytvořili tlak na státní železniční společnost MÁV, se kterou odboráři jednají o mzdách. Odboráři požadují zvýšení základní mzdy o deset procent se zpětnou platností od loňského července. Usilují rovněž o to, aby bylo každému pracovníkovi na železnici vyplaceno 250.000 forintů (zhruba 24.000 Kč) z privatizačních příjmů z prodeje divize pro nákladní železniční dopravu MAV Cargo.

Provoz na české železnici v uplynulých měsících několikrát zasáhla také stávka v Německu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK