Evropské akcie sílí díky akvizicím, bankám, dolům

07.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí druhý den v řadě rostly podporovány spekulacemi o akvizicích a vzestupem bankovních a důlních titulů po zprávě Goldman...

...Sachs.

Ve 13:25 rostl panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 0,73 procenta na 1328,05 bodu.

Bankovnictví bylo nejúspěšnějším sektorem v Evropě. Sílil optimismus investorů, že finanční instituce mají možná nadosah konec očisty svého účetnictví od aktiv spojených s americkým trhem bydlení, jež je stála miliardy dolarů.

Švýcarská UBS <UBSN.VX> vyskočila o 7,1 procenta poté, co jí Merrill Lynch zvedla doporučení.

V důlním sektoru rostly po pozitivním hodnocení Goldman Sachs akcie firem Anglo American <AAL.L>, BHP Billiton <BLT.L>, Vedanta <VED.L>, Kazakhmys <KAZ.L>, Antofagasta <ANTO.L> a Rio Tinto <RIO.L> v rozmezí 1,0 až 5,8 procenta.

Nestlé <NESN.VX> posilovala o 2,3 procenta poté, co se dohodla s Novartisem <NOVN.VX> na prodeji 77procentního podílu v americkém Alconu <ACL.N> za 39 miliard dolarů [ID:nMUL725896]. Novartis klesal o 1,2 procenta.

Globální akcie těžily z oživení chuti riskovat. Tu částečně poháněla spekulace, že šéfové financí sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7) zváží drastické kroky na podporu bank a pomoc stagnujícím trhům, na něž těžce dopadla krize hypotečního trhu ve Spojených státech.

"U analytiků opět sílí očekávání ve tvaru V... nezáleží na tom, jde-li o Spojené státy, Evropu, Velkou Británii, nebo globální trh, snižují čísla pro letošní rok, ale zvedají je pro rok 2009," řekl Philip Isherwood, stratég Dresdner Kleinwort.

"Obecně se má za to, že tohle je to nejhorší, a odteď se to začne zlepšovat. První pololetí bylo špatné a ve druhém začne oživení, takhle to teď trh vidí."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK