Výdaje domácností za potraviny loni vzrostly o tisíce korun

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Výdaje českých domácností za potraviny v posledních letech výrazně rostou. Například loni se průměrné roční výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje přepočtené na osobu v domácnosti i kvůli rostoucím cenám zvýšily o 1270 korun na rekordních 20.868 korun. Průměrná čtyřčlenná rodina tak loni za potraviny a nealkoholické nápoje utratila 83.472 korun, což bylo zhruba o 5000 korun více než v roce 2006. Na celkových spotřebních výdajích domácností měly loni potraviny, stejně jako bydlení, zhruba pětinový podíl. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku činily průměrné měsíční spotřební výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje na jednu osobu v domácnosti 1604 korun, tak ve čtvrtém čtvrtletí již vzrostly na 1885 korun. V nominálních cenách se výdaje rodin za potraviny v závěru loňského roku, kdy cena potravin šla výrazně nahoru, meziročně zvýšily o devět procent, v reálných cenách klesly o dvě desetiny procenta.

V roce 2000 činily roční výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje přepočtené na jednu osobu v průměrné domácnosti 16.928 korun, na konci loňského roku byl tedy tento ukazatel o 3940 korun vyšší. Současně vzrostly i roční výdaje domácností za stravovací a ubytovací služby, a to z průměrných 3788 korun na osobu v roce 2000 na loňských 5364 korun.

Potraviny zdražily zejména v druhé polovině loňského roku, kdy prudký růst cen potravinářských surovin na světových trzích donutil výrobce přenášet zvýšené náklady do cen jejich zboží. Letos v lednu pak ceny potravin ovlivnilo zvýšení DPH z pěti na devět procent. Jídlo ale loni podražilo i v dalších evropských zemích. Výrazný nárůst cen potravin zaznamenalo například sousední Rakousko.

Podle údajů Českého statistického úřadu se ceny potravin v únoru meziročně zvýšily o 11,3 procenta, zatímco ještě loni v září rostly o 3,2 procenta. Na pultech obchodů jsou letos ceny potravin v meziročních srovnání až o několik desítek procent vyšší. Zdražil například chleba, jehož cena byla letos v únoru meziročně o 33,3 procenta vyšší. Běžné pečivo v únoru podražilo o 30,8 procenta, mouka o 51,3 procenta, vejce o 30,7 procenta a mléko o 29,5 procenta. Cena čerstvého másla se meziročně zvýšila o 18,3 procenta.

Například společnost Tesco Stores ČR prodávala loni v lednu konzumní chléb za 17,8 koruny a letos v lednu jeho cena poskočila na 25 korun. Rohlík podražil o padesátihaléř na dvě koruny a cena litru mléka s obsahem 1,5 procenta tuku se zvýšila o 5,7 koruny na 15,5 koruny. "Navýšení cen základních potravin je důsledkem vývoje cen na trhu. Již loni došlo k navýšení provozních nákladů z důvodů vyšších cen energií či benzinu a zároveň se zvýšily ceny základních zemědělských komodit," řekla ČTK mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková.

Ceny potravin v následujících třech letech podle odhadu odborníků porostou v průměru o 4,2 procenta ročně, přičemž nejrychleji se do roku 2010 budou v Česku zvyšovat ceny mléčných výrobků, pečiva, masa a uzenin. Někteří experti ale očekávají roční zvýšení cen potravin až o deset procent.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče by se růst cen zemědělských plodin a potravin z minulého roku letos již neměl opakovat. "Lze očekávat, že vývoj cen nebude kopírovat loňský rok. V Evropě přestalo platit omezení ponechání deseti procent zemědělské půdy ladem, čímž došlo k navýšení osevní plochy pšenice. U mléčných výrobků se zase pozitivně projeví zvýšení výrobní kvóty mléka o dvě procenta," uvedl Gandalovič. Podobného názoru jsou i analytici.

Na růstu cen v Česku se podle Gandaloviče podílely především nízké zásoby obilovin ve světě a zvýšená poptávka v Asii. Někteří producenti potravin poukazují i na vliv biopaliv, která konkurují potravinám při nákupu zemědělských produktů. Vinu za dražší jídlo prý mají i rostoucí ceny energií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK