Veleba očekává trvalý růst cen potravin v celém světě

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. dubna (ČTK) - Prezidenta Agrární komory Jan Veleba očekává, že v celém světě budou v příštích letech i nadále růst ceny potravin. Loňské zdražení obilovin až o třetinu podle něj způsobil souběh tří vlivů: dynamicky rostoucí poptávka surovin v třetích zemích, zvyšující se výroba biopaliv a neúroda v tradičních pěstitelských zemích způsobena suchým počasím. Vliv klimatu je jediná proměnná veličina, zbývající dvě vykazují i do budoucna konstantní nárůst, řekl na zemědělském veletrhu Techagro v Brně Veleba.

"Spotřeba vepřového masa se v Číně od roku 1985 zdvojnásobila na 50 kilogramů na hlavu a rok. Světová populace se do roku 2030 zvýší ze současných šesti na více než osm miliard. To znamená nutnost navýšení výroby obilovin o třetinu," řekl Veleba. Příznivé výsledky českého zemědělství, které vloni díky dotacím z EU vykázalo rekordní zisk téměř 14 miliard korun, by se podle něj projevit v modernizaci a především intenzifikaci výroby.

"Průměrný výnos v Česku byl loni 4,6 tuny obilovin na hektar, v Rakousku to ale bylo o 1,5 tun více a ve Francii dokonce o dvě tuny více. Je to i tím, že jsme dosud používali o polovinu méně chemických hnojiv než země evropské patnáctky. To by se nyní, když na to zemědělci mají konečně peníze, mělo změnit, i když s to zřejmě narazí u ekologů a zelených," řekl Veleba. Současná kapacita výroby je ale podle něj hluboce poddimenzovaná a navýšení výnosu nemusí vždy nutně znamenat také snížení jeho kvality. Pokud to neuděláme my, využijí zvýšené poptávky na trhu okolní země, dodal Veleba.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič v neděli na veletrhu Techagro řekl, že letos by se růst cen potravin opakovat neměl. Odmítl také spekulace, že by na zdražování v Česku měla vliv podpora pěstování energetických plodin. Podle Veleby se ale výroba biopaliv na zdražování potravin podílí. "V Česku a celé Evropě to velkou roli nehraje, boom biopaliv ale právě zažívá USA a Jižní Amerika, kde tím pádem dochází ke snížení produkce obilí a kukuřice pro potravinářský průmysl. Ty potraviny tady prostě budou chybět," řekl Veleba.

České zemědělství vykazuje zisk od vstupu do EU. V roce 2004 činil kladný výsledek 8,99 miliardy korun, v roce 2005 7,6 miliardy a předloni sedm miliard korun. V období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK