Ropa sílí téměř o 3 USD kvůli růstu plynových olejů

07.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Cena americké ropy v pondělí vyskočila téměř o 3 dolary nad 109 dolarů za barel, tažena růstem cen plynových olejů a celkovým optimismem na...

...komoditních i akciových trzích v nadějích na posílení finančního systému.

Ceny ropy podle analytiků vynesl vzhůru růst evropského indexu plynových olejů <LGOc1>, hlavního ukazatele pro topné oleje a motorovou naftu, v obavách z nedostatku dodávek na rekordních 1005 dolarů za tunu.

"Cenu topných olejů v New Yorku tlačí nahoru situace okolo plynových olejů v Evropě," řekl Tom Knight, obchodník ze společnosti Truman Arnold v Texasu.

Cena lehké americké ropy <CLc1> v 17:35 rostla o 2,63 dolaru na 108,86 dolaru za barel poté, co se předtím během seance vyšvihla až na třítýdenní maximum 109,20 dolaru za barel a v pátek stoupla o 2,40 dolaru.

Futures na londýnskou ropu Brent <LCOc1> posilovaly o 2,15 dolaru na 107,05 dolaru za barel.

Cena americké ropy v březnu dosáhla rekordního maxima 111,80 dolaru za barel. Od té doby je však pod tlakem při vyhlídkách na snížení poptávky kvůli předpokládanému zpomalení ekonomiky Spojených států, největšího spotřebitele energie na světě.

Tyto obavy v posledních dnech částečně zastínily spekulace, že se představitelé skupiny sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa (G7) na víkendové schůzce ve Washingtonu pokusí zmírnit problémy spojené s kreditní tísní. Tyto naděje v pondělí podnítily nákupy komodit, akcií i dolaru.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK